Cadru natural
Considerat polul de frig al României, Municipiul Gheorgheni se situează într-un cadrul natural deosebit, înconjurat de masivele Munții Giurgeului, respectiv Munții Gurghiu. Cel mai înalt punct al regiunii este Vârful Licaș (1675 m), deasupra orașului înalțându-se vârfurile Piricica (1545 m), Ciser (1364 m). La est de oraș se află Culmea Covacipeter (1321 m), la nord Vârful Mediaș (1310 m), respectiv Vârful Pângârați (1257 m).
La 24 km de la orașul Gheorgheni se află Lacul Roșu (sau Lacul Ghilcoș). Legenda spune că o fată pe nume Eszter era îndrăgostită de un băiat, luat apoi în armată. Rămasă singură, fata a fost răpită de mai marele tâlharilor. Îndurerată de soarta ei, fata a plâns zi și noapte, până când munții i-au auzit plânsetele și s-au crăpat de durere. Pământul prăbușit a acoperit tâlharul, dar și o turmă din apropiere, formând lacul actual. Lacul Roșu este un lac de baraj natural, format cel mai probabil în secolul al XIX-lea. Din apa celor cinci pârâuri care alimentează lacul se înalță brazi seculari.
La 10 km de la Lacul Roșu găsim Cheile Bicazului, o zonă pitorească de canion, înconjurat de patru masive muntoase cu înâlțimi cuprinse între 1125-1344 metri. Zona este frecventată de alpiniști, flora și fauna zonei fiind unică în zonă. Cheile Bicazului face parte din Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș.
Municipiul Gheorgheni dispune de o serie de clădiri monument, majoritatea situându-se în jurul actualei Piețe Libertății, în centrul căreia se află statuia Sfântului Gheorghe, al cărui hram îl poartă orașul.
Cel mai vechi monument istoric este biserica romano catolică. Lăcașul de cult a fost construit între anii 1753-1757, în locul unei biserici gotice. No
tabilă este clădirea bisericii armeano-catolice „Nașterea Maicii Domnului”. Elementele cele mai frumoase din interiorul bisericii sunt: amvonul baroc, altarul principal şi altarele laterale, respectiv pictura de altar înfăţişând pe sfântul Grigorie, pictată în Veneţia.
Clădirile de pe strada Márton Áron sunt mărturii că prezența breslelor armenești a contribuit în mod considerabil la dezvoltarea orașului. Cele mai reprezentative clădiri datează din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea: Casa Czárán, Casa Kövér, Casa Kopacz, Casa Bocsánczi. Casa Vertán, construită între 1770-1780 în stil baroc, găzduiește astăzi exponatele Muzeului Tarisznyás Márton.
Copotnițele de pe valea Belcinei, respectiv morile de apă „Tinka” și de pe valea pârâului Eseniu sunt adevărate bijuterii arhitecturale, făcând parte din patrimoniul etnografic și istoric al zonei.
La nord-vest de Gheorgheni se află parcul dendrologic Grădina Csiky. În 2005, parcul de 16 hectare a devenit rezervație naturală.