ttttt

2020.05.15.

A mai  naptól településen belül szabadon mozoghatunk, nem szükségesek az előre megírt nyilatkozatok.
A településeket továbbra is csak meghatározott esetekben lehet elhagyni. A település elhagyása esetén továbbra is kötelező lesz a saját felelősségre kiállított nyilatkozat.
Az új típusú nyilatkozat itt található meg https://bit.ly/2Z9gOL9

Elfogadott úticélok: munka, egészségügyi ellátás, mezőgazdasági munka, egyéni sporttevékenységek,  más településen birtokolt lakhely gondozása, humanitárius és önkéntes tevékenységek,  gyermek felügyelete, meghatározott létszámú családi esemény, autójavíttatás.
Zárt térben – üzletekben, munkahelyen, hivatalokban – és a tömegközlekedési eszközökön kötelező lesz a védőmaszk viselése. Ennek takarnia kell az orrot és a szájat.

Továbbra is kötelező két személy között a legalább másfél méteres távolságtartás.
A járóbeteg-rendelők mostantól ellátják a nem sürgősséginek minősülő eseteket is, de csak előzetes időpont-egyeztetés után fogadják a pácienseket.
A kórházak is fogadhatják a nem sürgősséginek minősülő eseteket is, a látogatási tilalom azonban továbbra is érvényben marad.
Nem kötelező az intézményes karantén a vörös országokból jövőknek sem, de a külföldről Romániába érkező személyeknek otthoni elkülönítésbe kell vonulniuk a családjukkal együtt,  függetlenül attól, hogy milyen országból érkeznek.
Az országba érkező személy kérheti az intézményes karanténban való elhelyezését, ha nem akarja kitenni az itthoni családját a fertőzés kockázatának, de ebben az esetben ő köteles fedezni ennek költségeit.
Az ötvennél több alkalmazottat foglalkoztató cégeknél, intézményeknél kötelező mérni a dolgozók lázát, és olyan munkaprogramot kialakítani, hogy minél kevesebb alkalmazott legyen egy helyen egy időben.
Hivatalokban, intézményekben legkevesebb 4 négyzetméter távolságot kell biztosítani az emberek között. Nem fogadhatnak olyan ügyfeleket, akiknek a testhőmérséklete meghaladja a 37,3 Celsius-fokot.
Mától megnyílhatnak a szépségszalonok, fodrászatok, fogászati rendelők, múzeumok, parkok.

Az egyházak szabadtéri miséket, istentiszteleteket tarthatnak.

Az új rendelkezés itt található meg teljes terjedelemben, román nyelven: https://www.mai.gov.ro/masuri-de-prevenire-si-control-a-infectiilor-aplicabile-pe-durata-starii-de-alerta-anexa/