Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ

Intézményvezető: Fórika Sebestyén
Cím: Gyergyószentmiklós, Testvériség sugárút 9
Telefonszám: 0787-755.294, 0266-361.992
E-mail, web:
info@gymk.ro
www.gymk.ro

Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város alintézménye vagyunk, amely 2002-ben jött létre. Feladatunk kulturális és közösségi rendezvények szervezése. Jelmondatunk: ,,Közösség és kultúra, a jövő záloga.”

Figura Stúdió Színház

Intézményvezető: Albu István
Cím: Gyergyószentmiklós, Testvériség sugárút 9
Telefonszám: 0742-953.837
E-mail, web:
figura@figura.ro
www.figura.ro

A Figura Stúdió Színház az egyetlen az erdélyi magyar színházak közül, melynek alapító okiratában a kísérleti jelző szerepel. 1984 és 1990 között amatőr kísérleti színjátszó csoportként működik Bocsárdi László vezetésével, majd 1990. szeptember 1-től kap intézményesített formát Figura Stúdió Színház néven, kultúrminiszteri jóváhagyással. A Figura névadója Bocsárdi Angi Gabriella (1961-2003) színésznő.

Tarisznyás Márton Múzeum

Intézményvezető: Csergő Tibor
Cím: Gyergyószentmiklós, Rákóczi Ferenc utca 1, (ideiglenes székhely: Petőfi Sándor tér 3)
Telefonszám: 0266-365.229
E-mail, web:
muzeum@tmmuzeum.ro
www.tmmuzeum.ro

Az intézmény főként Gyergyószék néprajzi elemeit – de nem csak – mutatja be, épülete pedig önmagában is muzeális értékűnek számít, a múzeumot ugyanis az 1770 és 1778 között épített Vertán-házban rendezték be. Névadója, Tarisznyás Márton (1927-1980) volt az első alkalmazott, a fiatal történészhallgató élete végéig szolgálta és vezette a múzeumot. Az intézmény 1992-ben vette fel Tarisznyás Márton nevét.

Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár

Intézményvezető: Vincze Csilla
Telefonszám: 0787-711.516
Cím: Gyergyószentmiklós, Kossuth Lajos utca 25
E-mail, web:
igazgato@gyvk.ro
www.gyvk.ro

Nyitásrend:
Hétfő - Péntek: 9-17
Szombat - Vasárnap: zárva

A Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár a Gyergyói-medence legnagyobb könyvállományával rendelkező közművelődési és kulturális intézménye. 1950 óta működik, a gyergyói könyvtárak története azonban jóval korábbra nyúlik vissza. Elsődleges célja, hogy a rendelkezésre álló erőforrások felhasználásával támogassa és elősegítse a helyi közösség kulturális életének fejlődését, a hatékony tanulást és kutatást, mindenki számára hozzáférést biztosítva a tudáshoz, információhoz.

 

Ifjúsági Információs és Tanácsadói Iroda

Intézményvezető: Málnási Andrea
Cím: Gyergyószentmiklós, Testvériség sugárút 9
Telefonszám: 0728-252.201
E-mail,web:
ifiteka@gmail.com
www.facebook.com/pg/ifiteka

Emlékezetes év volt 1995 a gyergyószentmiklósi fiatalok számára, mivel létrejött az a közösségkovácsoló hely, ahol megvalósíthatták álmaikat és együtt szórakozhattak. Az Ifitéka Ifjúsági Információs és Tanácsadói Iroda, egy máig aktívan működő és jókedvvel dolgozó fiatalokból álló társaság. Legismertebb rendezvényünk a 2004 óta létező Ifinapok. Ez az esemény a város fiataljait szólítja meg, egy többnapos rendezvény keretén belül. A programok ideje alatt több csapat verseng egymással különböző megmérettetések közepette, összemérve tudásukat, erejüket, kreativitásukat és tehetségüket. Ezen kívül évente megrendezésre kerül a Diákszínjátszó Fesztivál, amely régebben Iskoláink Tehetségeiként volt ismert, a Föld Órája nevű megmozdulás, emellett a város több projektjében is részt veszünk más szervezetekkel karöltve, mint a Vöröskereszt, a Városi Könyvtár, a Városi Önkormányzat, a Művelődési Központ és a Figura Stúdió Színház.

Légy te is csapatunk tagja!