Fogarasy Mihály
Általános Iskola

Igazgató: Gáll Árpád
Aligazgató: Lázár Nóra
Cím: Gyilkos-tó sugárút, 18. szám
Alintézmények:
• Elemi osztályok és óvoda
Gyergyószentmiklós, Gyilkostó sugárút 32
• Csodavilág Napköziotthon
Gyergyószentmiklós, Kossuth Lajos utca 22
Telefonszám: 0266-364.720
E-mail, web:
fogarassy.mihaly.iskola@gmail.com, sc.fogarassymihaly@eduhr.ro
www.fogarassymihaly.ro
Facebook - FogarassyMihalyAltalanosIskola/
Gyermeklétszám: 928

Magyar tannyelvű általános iskola, előkészítő- VIII. osztály
Hagyományos és Step by Step oktatás

Az iskola 1990-ben vette fel jelenlegi nevét így tisztelegve városunk nagy szülöttje, Fogarasy Mihály püspök emléke előtt. Az évek során az iskola épülete teljes felújításon esett át, egy új emelettel, sportteremmel és sportpályával bővült. Az újra való nyitottság jegyében 2010-től Step by step alternatív módszer is szerepel az iskola kínálatában. 2012 őszétől az intézmény a Százszorszép és a Csodavilág Napköziotthonokkal gazdagodott.

Kós Károly
Általános Iskola

Igazgató: Csibi Zsuzsanna
Cím: Gyergyószentmiklós, Kossuth Lajos utca 124
Alintézmények:
• Napsugár Speciális Általános Iskola
Gyergyószentmiklós, Virág negyed
• Pitypang Óvoda
Gyergyószentmiklós, Kossuth Lajos utca 81,
Márton Áron utca 15, Tölgyfa utca 48,
Virág negyed 51,
Gyilkostó
• Százszorszép Napköziotthon:
Gyergyószentmiklós, Bucsin negyed 15
Telefonszám: 0266-364.905
E-mailkoskaroly@yahoo.com
Gyermeklétszám: 488

A 2-es sz.Általános Iskola 1936-1937-ben épült, mint a körzet első iskolája. 1967/1968-as években bővült az iskola, a régi épülethez toldják a hátsó 2 emeletes új részt és, ezáltal ezt az iskolát már mint az alszegi emeletes iskolaként ismerik -16 nagyon tágas , világos osztálytermekkel rendelkező iskola lett. 1990 novemberében az iskola nevet választott, nevet kapott. A 90-es év eseményei késztettek arra hogy olyan magyar személyiség nevét adjuk az iskolának akinek egész élete, munkássága, emberi magatartása példa lehet nemcsak az erdélyi magyarságnak, hanem minden itt lakó nép számára. Így esett a választás KÓS KÁROLYRA. Azóta iskolánk neve bekerült a köztudatba, elfogadott lett és büszkén viseli ezt a nevet.

Vaskertes
Általános Iskola

Igazgató: Bernád Ildikó
Aligazgató: Benedek Csaba
Cím: Gyergyószentmiklós, Kossuth Lajos utca 2
Alintézmény:
• ,,Csillagszem” Napköziotthon
Gyergyószentmiklós, Testvériség sugárút 2
Telefonszám: 0266-362.075
E-mail: sc.vaskertes@gmail.com
Gyermeklétszám: 650

A gyergyószentmiklósi Vaskertes Általános Iskola impozáns épületével a város központját ékesíti, megfelelő körülményeket biztosítva  a tanuláshoz, alkotáshoz, sportoláshoz, szórakozáshoz.
Az iskolánk 1875-ben épült és polgári fiúiskolaként indult, 17 tanulóval. 1968-tól kezdődően katonai kaszárnya szerepét töltötte be és 2006-tól önálló intézményként  büszkén viseli a Vaskertes Általános Iskola nevet. Az intézmény jelenleg 520  tanulónak és 130 óvodásunak biztosít tanulási lehetőséget. A hagyományos osztályok mellett 1998-tól intenzív művészeti ( zene és rajz ) oktatás folyik. A képzés bevezetésének fő célja volt, hogy a művészeti oktatás-nevelés sajátos eszközeivel, érzelmileg gazdag, kreatív, sokoldalúan művelt fiatalokat neveljenek.

Salamon Ernő
Elméleti Gimnázium

Igazgató: Lakatos Mihály
Aligazgató: Ferenczi Attila
Cím: Gyergyószentmiklós, Gyilkos-tó sugárút 3-5
Telefonszám: 0266-364.757
E-mail: salamonerno@yahoo.com
Diáklétszám: 592

1908. augusztus 11-én valósul a gyergyóiak nagy álma, a Gimnázium. Alig hogy átadják amonumentális épületet, 1915. január 15-től a háború miatt szünetel az oktatás, az épületet katonai kórháznak használják.
1968. február 25-én a Gimnázium felveszi Salamon Ernő költő nevét.
Jelenleg az iskola húsz középiskolai osztállyal működik, évfolyamonként öt osztálya van. Minden évfolyamon egy intenzív informatika, egy matematika-informatika, egy természettudomány, egy filológia és egy társadalomtudomány osztály működik.

Sfântu Nicolae
Líceum

Igazgató: Cosmina Maria Nan
Cím: Gyergyószentmiklós, Gyilkos-tó sugárút 3-5
Telefonszám: 0266-364.575
E-mail, web:
liceu_sf_nicolae@yahoo.com
www.ltsfn.ro
www.facebook.com/pg/sfantunicolae
Gyermeklétszám: 352

Gyergyószentmiklóson a középfokú román tannyelvű oktatás 1920-ban kezdődött, 1940-ig  „Sfântu Nicolae” Gimnázium nevet viselő iskolában. 1995-ben a román középiskola felvette a „Sfântu Nicolae” Elméleti Líceum nevet. Az iskola  a Gyergyói-medence, Gyilkos-tó és Békás körzetekből származó diákoknak biztosít tanulási lehetőséget, 6 és 19 év között. Jelenleg a „Sfântu Nicolae” Elméleti Líceumban olyan regionális, országos és nemzetközi projektjeink vannak, amelyek az európai interkulturalitás szellemében, művészeti és személyiségformáló tevékenységeket tartalmaznak.

Batthyány Ignác
Technikai Kollégium

Igazgató: Farkas Zoltán
Aligazgató: Gáll Enikő
Cím: Gyergyószentmiklós, Gyilkos-tó sugárút 149
Telefonszám: 0266-364.074
E-mailbatthyany@yahoo.com
Diáklétszám: 509

A „Batthyány Ignác” Technikai Kollégium Gyergyószentmiklós egyik legrégibb hagyományokkal rendelkező iskolája. Az intézmény hosszú ideig a város központjában, a Római Katolikus Templom szomszédságában működött. Ezt a területet Batthyány Ignác erdélyi püspök közbenjárására adományozták iskola építésre. Az oktatás 1790-ben kezdődött . Kezdetben az intézmény fiú-iskolaként működött, majd elemi iskola lett. A hetvenes-nyolcvanas években rendeltetése kereskedelmi iskola volt, majd  1984-től vált mezőgazdasági és ipari profilúvá.         Iskolánk 2000-ben vette fel az erdélyi püspök nevét. Ekkor választottuk mottónknak Szent-Györgyi Albert szavait: ,,Olyan a jövő, amilyen a ma iskolája.” A 2006/2007-es tanévben már az új épületben kezdtük el az oktatást.
A 2020-2021-es tanévben induló osztályok:
- líceum: gazdasági technikus, multimédia technikus, állategészségügyi technikus, élelmiszeripari technikus,
- szakiskola: szakács-pincér, hús és halfeldolgozó szakmunkás (duális képzés),
- posztliceális képzés: általános asszisztensképző

Fogarasy Mihály
Műszaki Líceum

Igazgató: Benedicsics Jenő
Cím: Márton Áron utca 13-15. szám
Telefonszám: 0266-364.668
E-mail,web:
www.ltfm.ro
gscm.gheorgheni@eduhr.ro
www.instagram.com/fogarasymihaly

Diáklétszám: 573

Az intézmény épületét, az iskolák püspökének nevezett Fogarasy Mihály erdélyi püspök saját vagyonából építtette 1876-ban, a leánynevelés támogatása céljából. Az iskola kettős múlttal rendelkezik: egyrészt katolikus lányiskolaként működött 1876 – 1948 között Fogarassy Leánynevelő Intézet néven, másrészt 1950-től a napjainkig a szakoktatás kapott teret az intézményben. 2006-tól harmóniában működik együtt a szakoktatás és a teológiai oktatás, amely párosítás az egyetlen ilyen típusú Erdélyben. Évről évre nagyon változatos mind a szakiskolai szinten oktatott szakmák sora, mint pl. asztalos, öntő, víz-gázszerelő, könnyűipari, autószerelő, ipari gépszerelő, ács-parkettázó-asztalos, villanyszerelő stb., mind a középiskolai szinten indított szakok, mint pl., fémforgácsolás, meleg-megmunkálás, távközlési technikus, elektronika és automatizálás, építészeti rajz-technikus, számítógép-kezelői technikus, gépipari javító-karbantartató technikus, mechatronikai technikus stb. 1990 –től beindul a posztliceális képzés is, főként gépipari tervező technikus, adatkezelő programozó szakterületen.

Gyergyószentmiklósi
Iskolás Sportklub

Igazgató: Jánosi Béla
Cím: Gyergyószentmiklós, Gyilkos-tó sugárút 5
Telefonszám: 0266-364.378
E-mail, web:
cssgheorgheni@yahoo.com
www.cssgheorgheni.ro
www.facebook.com/gyergyoisk

A Gyergyószentmiklósi Iskolás Sportklub 1954-ben alakult, néhai Basilides Tibor testnevelő tanár kezdeményezésére. A Gyergyószentmiklósi ISK keretében jelenleg 25 csoportra osztva, 12 tanár segítségével 328 sportoló vesz részt a felkészüléseken, a következő sportágakban: kosárlabda, alpesi sí, sífutás, jégkorong, tenisz.
Iskolánk a város központjában, de mégis csendes helyen található, a Salamon Ernő Gimnáziummal közös udvaron. Itt van a sportbázisunk is, amely magába foglal két sportcsarnokot, négy salakos teniszpályát, egy szabdtéri kosárlabdapályát, egy bekerített, megvilágított multifunkcionális szabadtéri pályát, egy aszfaltozott futópályát, amely alkalmas görkorcsolyázásra vagy görsízésre is.
A Gyergyószentmiklósi Iskolás Sportklub szálláslehetőséget ajánl az iskola székhelyén 8 darab háromágyas szobában, modern fürdőszobával, televízióval, wifi-vel és egy 14 ágyas tetőtéri szobában.