Fogarasy Mihály
Általános Iskola

Igazgató: Gáll Árpád
Aligazgató: Lázár Nóra
Cím: Gyilkos-tó sugárút, 18. szám
Alintézmények:
• Elemi osztályok és óvoda
Gyergyószentmiklós, Gyilkostó sugárút 32
• Csodavilág Napköziotthon
Gyergyószentmiklós, Kossuth Lajos utca 22
Telefonszám: 0266-364.720
E-mail, web:
fogarassy.mihaly.iskola@gmail.com, sc.fogarassymihaly@eduhr.ro
www.fogarassymihaly.ro
Facebook - FogarassyMihalyAltalanosIskola/
Gyermeklétszám: 928

Magyar tannyelvű általános iskola, előkészítő- VIII. osztály
Hagyományos és Step by Step oktatás

Az iskola 1990-ben vette fel jelenlegi nevét így tisztelegve városunk nagy szülöttje, Fogarasy Mihály püspök emléke előtt. Az évek során az iskola épülete teljes felújításon esett át, egy új emelettel, sportteremmel és sportpályával bővült. Az újra való nyitottság jegyében 2010-től Step by step alternatív módszer is szerepel az iskola kínálatában. 2012 őszétől az intézmény a Százszorszép és a Csodavilág Napköziotthonokkal gazdagodott.

Kós Károly
Általános Iskola

Igazgató: Csibi Zsuzsanna
Cím: Gyergyószentmiklós, Kossuth Lajos utca 124
Alintézmények:
• Napsugár Speciális Általános Iskola
Gyergyószentmiklós, Virág negyed
• Pitypang Óvoda
Gyergyószentmiklós, Kossuth Lajos utca 81,
Márton Áron utca 15, Tölgyfa utca 48,
Virág negyed 51,
Gyilkostó
• Százszorszép Napköziotthon:
Gyergyószentmiklós, Bucsin negyed 15
Telefonszám: 0266-364.905
E-mailkoskaroly@yahoo.com
Gyermeklétszám: 488

A 2-es sz.Általános Iskola 1936-1937-ben épült, mint a körzet első iskolája. 1967/1968-as években bővült az iskola, a régi épülethez toldják a hátsó 2 emeletes új részt és, ezáltal ezt az iskolát már mint az alszegi emeletes iskolaként ismerik -16 nagyon tágas , világos osztálytermekkel rendelkező iskola lett. 1990 novemberében az iskola nevet választott, nevet kapott. A 90-es év eseményei késztettek arra hogy olyan magyar személyiség nevét adjuk az iskolának akinek egész élete, munkássága, emberi magatartása példa lehet nemcsak az erdélyi magyarságnak, hanem minden itt lakó nép számára. Így esett a választás KÓS KÁROLYRA. Azóta iskolánk neve bekerült a köztudatba, elfogadott lett és büszkén viseli ezt a nevet.

Vaskertes
Általános Iskola

Igazgató: Bernád Ildikó
Aligazgató: Benedek Csaba
Cím: Gyergyószentmiklós, Kossuth Lajos utca 2
Alintézmény:
• ,,Csillagszem” Napköziotthon
Gyergyószentmiklós, Testvériség sugárút 2
Telefonszám: 0266-362.075
E-mail: sc.vaskertes@gmail.com
Gyermeklétszám: 650

A gyergyószentmiklósi Vaskertes Általános Iskola impozáns épületével a város központját ékesíti, megfelelő körülményeket biztosítva  a tanuláshoz, alkotáshoz, sportoláshoz, szórakozáshoz.
Az iskolánk 1875-ben épült és polgári fiúiskolaként indult, 17 tanulóval. 1968-tól kezdődően katonai kaszárnya szerepét töltötte be és 2006-tól önálló intézményként  büszkén viseli a Vaskertes Általános Iskola nevet. Az intézmény jelenleg 520  tanulónak és 130 óvodásunak biztosít tanulási lehetőséget. A hagyományos osztályok mellett 1998-tól intenzív művészeti ( zene és rajz ) oktatás folyik. A képzés bevezetésének fő célja volt, hogy a művészeti oktatás-nevelés sajátos eszközeivel, érzelmileg gazdag, kreatív, sokoldalúan művelt fiatalokat neveljenek.

Salamon Ernő
Elméleti Gimnázium

Igazgató: Lakatos Mihály
Aligazgató: Ferenczi Attila
Cím: Gyergyószentmiklós, Gyilkos-tó sugárút 3-5
Telefonszám: 0266-364.757
E-mail: salamonerno@yahoo.com
Diáklétszám: 592

1908. augusztus 11-én valósul a gyergyóiak nagy álma, a Gimnázium. Alig hogy átadják amonumentális épületet, 1915. január 15-től a háború miatt szünetel az oktatás, az épületet katonai kórháznak használják.
1968. február 25-én a Gimnázium felveszi Salamon Ernő költő nevét.
Jelenleg az iskola húsz középiskolai osztállyal működik, évfolyamonként öt osztálya van. Minden évfolyamon egy intenzív informatika, egy matematika-informatika, egy természettudomány, egy filológia és egy társadalomtudomány osztály működik.

Sfântu Nicolae
Líceum

Igazgató: Cosmina Maria Nan
Cím: Gyergyószentmiklós, Gyilkos-tó sugárút 3-5
Telefonszám: 0266-364.575
E-mailliceu_sf_nicolae@yahoo.com
Diáklétszám: 352

Az iskola építése 1909-ben kezdődött és 1915–ben fejeződött be, amikor  átadták tevékenysége megkezdésére. 1920 és 1940 között a „Sfântu Nicolae” Gimnázium nevet viselte, amelyet 1995-ben szerzett vissza. Ekkor a  Román Líceum Vezető Tanácsának határozata szerint, a 100/ 1990-es törvényerejű rendelet, valamint a 940/1990-es Kormányhatározat és a Hargita Megyei Tanfelügyelőség Vezető Tanácsának határozata alapján, az iskola a „Sfântu Nicolae” Elméleti Líceum nevet vette fel. A gyergyószentmiklósi „Sfântu Nicolae” Elméleti Líceum Hargita megye északi részén található és a Gyergyó-, Gyilkos-tó -és Békás körzetekből származó diákoknak biztosít tanulási lehetőséget. Természettudományok és filológia szakokban kínál képzést. Mivel ez az egyetlen iskola, amely román nyelven biztosít elméleti oktatást a fent említett szakokban, diákjai az egész környékről származnak. A „Sfântu Nicolae” Elméleti Líceum 6 és 19 év közötti diákokat iskoláz be. Arra kötelezte el magát, hogy minőségi oktatást nyújtva, biztosítsa Gyergyószentmiklós Megyei jogú város környékének román nyelvű oktatási szükségletét. Hisszük, hogy az az oktatási - nevelési folyamat és azon didaktikai- és  anyagi feltételek, amelyeket iskolánk kínál, magas minőségű képzést biztosítanak és arra ösztönzik a diákokat, hogy tehetségeiket kibontakoztassák. Jelenleg a „Sfântu Nicolae” Elméleti Líceumban olyan regionális, országos és nemzetközi projektjeink vannak, amelyek az európai interkulturalitás szellemében, művészeti és személyiségformáló tevékenységeket tartalmaznak. A folyamatban levő Erasmus + projektek: Birds without Borders, Incubator for Future European Entrepreneurs.

Batthyány Ignác
Technikai Kollégium

Igazgató: Farkas Zoltán
Aligazgató: Gáll Enikő
Cím: Gyergyószentmiklós, Gyilkos-tó sugárút 149
Telefonszám: 0266-364.074
E-mailbatthyany@yahoo.com
Diáklétszám: 509

A „Batthyány Ignác” Technikai Kollégium Gyergyószentmiklós egyik legrégibb hagyományokkal rendelkező iskolája. Az intézmény hosszú ideig a város központjában, a Római Katolikus Templom szomszédságában működött. Ezt a területet Batthyány Ignác erdélyi püspök közbenjárására adományozták iskola építésre. Az oktatás 1790-ben kezdődött . Kezdetben az intézmény fiú-iskolaként működött, majd elemi iskola lett. A hetvenes-nyolcvanas években rendeltetése kereskedelmi iskola volt, majd  1984-től vált mezőgazdasági és ipari profilúvá.         Iskolánk 2000-ben vette fel az erdélyi püspök nevét. Ekkor választottuk mottónknak Szent-Györgyi Albert szavait: ,,Olyan a jövő, amilyen a ma iskolája.” A 2006/2007-es tanévben már az új épületben kezdtük el az oktatást.
A 2020-2021-es tanévben induló osztályok:
- líceum: gazdasági technikus, multimédia technikus, állategészségügyi technikus, élelmiszeripari technikus,
- szakiskola: szakács-pincér, hús és halfeldolgozó szakmunkás (duális képzés),
- posztliceális képzés: általános asszisztensképző

Fogarasy Mihály
Műszaki Líceum

Igazgató: Részeg Ildikó
Cím: Márton Áron utca 13-15. szám
Telefonszám: 0266-364.668
E-mail: gsm.gheorgheni@eduhr.ro
Diáklétszám: 573

Gyergyószentmiklósi
Iskolás Sportklub

Igazgató: Jánosi Béla
Cím: Gyergyószentmiklós, Gyilkos-tó sugárút 5
Telefonszám: 0266-364.378
E-mail, web:
cssgheorgheni@yahoo.com
www.cssgheorgheni.ro
www.facebook.com/gyergyoisk

A Gyergyószentmiklósi Iskolás Sportklub 1954-ben alakult, néhai Basilides Tibor testnevelő tanár kezdeményezésére. A Gyergyószentmiklósi ISK keretében jelenleg 25 csoportra osztva, 12 tanár segítségével 328 sportoló vesz részt a felkészüléseken, a következő sportágakban: kosárlabda, alpesi sí, sífutás, jégkorong, tenisz.
Iskolánk a város központjában, de mégis csendes helyen található, a Salamon Ernő Gimnáziummal közös udvaron. Itt van a sportbázisunk is, amely magába foglal két sportcsarnokot, négy salakos teniszpályát, egy szabdtéri kosárlabdapályát, egy bekerített, megvilágított multifunkcionális szabadtéri pályát, egy aszfaltozott futópályát, amely alkalmas görkorcsolyázásra vagy görsízésre is.
A Gyergyószentmiklósi Iskolás Sportklub szálláslehetőséget ajánl az iskola székhelyén 8 darab háromágyas szobában, modern fürdőszobával, televízióval, wifi-vel és egy 14 ágyas tetőtéri szobában.