ttttt

2022.03.09. - Véget ért a vészhelyzet Romániában!

Március 8-án éjfélkor lejárt a veszélyhelyzet Romániában, mától MINDEN korábbi, a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedés érvényét veszítette.
A veszélyhelyzet lejártával megszűnik a maszkviselési kötelezettség, az oltási igazolvány felmutatása nélkül szabadon lehet közlekedni és a vendéglátóipari egységek sem kérik ezeket.
Nem korlátozzák a rendezvények megszervezését sem, illetve az éttermek, bárok, színházak, mozik is teljes kapacitással működhetnek.
Nem korlátozzák továbbá a gyülekezést, szervezhetők tüntetések, felvonulások, koncertek és más nyilvános események, akadálytalan lesz a személyek és járművek közlekedése a nap bármely órájában.
Szerdától a helyi rendőrségek visszakerülnek a helyi önkormányzatok hatáskörébe, és kikerülnek a belügyminisztérium irányítása alól az önkéntes katasztrófavédelmi alakulatok és a mentőszolgálatok.
A belügyminisztérium közlése szerint újra megnyit a veszélyhelyzet idején lezárt vagy korlátozott forgalommal működő nagykárolyi román–magyar vasúti határátkelő és a lipniţai román–bolgár határátkelő.
A minisztérium ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a lejárt határidejű személyi okmányok (személyazonossági kártya, gépkocsivezetői jogosítvány) a veszélyhelyzet megszűnte után is még 90 napig érvényesnek tekinthetők.
Az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) kedd esti határozatával eltörölte a koronavírus-fertőzöttekre, a kontkatszemélyekre és a védettség nélküli beutazókra vonatkozó karanténszabályozást.
A Románia területén kihirdetett egészségügyi veszélyhelyzet csaknem két éven át tartott, 2020. május 15-étől 2022. március 8-áig. Ez idő alatt öt járványhullám követte egymást, amelyek egészségügyi óvintézkedéseket tettek indokolttá. A Stratégiai Kommunikációs Csoport adatai szerint a koronavírus-járvány kezdetétől 63 993 fertőzött személy halt meg. A járvány elejétől 2022. március 7-ig 2 771 449 embert diagnosztizáltak koronavírussal.

2022.02.04. - Ételjegyek kiosztása

Azok a személyek, akik az oltóközpontunkban 2021. október 20. és 2022. január 31. között kapták a Pfizer második dózisát vagy a Johnson&Johnson egyszeri adagját, kérjük jelentkezzenek az ételjegy (100 lej értékű) átvételére. Ezt megtehetik hétköznapokon 8:00-14:00 óra között. érvényes személyazonossági igazolvánnyal.

Azon személyek, akik nem tartózkodnak itthon/mozgásukban korlátozottak, egy hozzátartozó által is megkaphatják az ételj egyet, amennyiben a megbízott személy magával hozza a jogosult személy személyi igazolványát, vagy annak másolatát és saját személyi igazolványát is.

Ezzel kapcsolatban bármilyen kérdéssel tárcsázzák az Oltóközpont telefonszámát: 0730710094.

2022.01.27. - Tájékoztató

Tájékoztatjuk az érdekelteket, hogy február 1.- től a Gyergyószentmiklósi Oltóközpont nyitvatartási programja megváltozik. Hétköznap 8:00 és 14:00 óra között fogadják az oltakozókat, szombaton és vasárnap pedig zárva vannak.

Az oltóközpont munkatársai kérik, hogy a telefonszámukat is (0730-710094) csak ebben a periódusban hívják.

Az 5-11 éves gyerekek szüleit kérik, hogy amennyiben igénylik a vakcinát, programáljanak a fent megadott telefonszámon, mivel a vakcina flakonok 10 dózisúak, ezért legalább 7-8 feliratkozott gyerek esetén tudják kibontani.

2022.01.18. - Ételjegyek kiosztása

Azok a személyek akik az oltóközpontban 2021. szeptember 03. és október 19. között kapták a Pfizer második dózisát vagy a Johnson&Johnson egyszeri adagját, kérjük jelentkezzenek a 100 lej értékú ételjegy átvételére. Ezt megtehetik naponta 13.00-18.00 óra között, érvényes személyazonossági igazolvánnyal.

Azon személyek akik nem tartózkodnak itthon/mozgásukban korlátozottak egy hozzátartozó által is megkaphatják az ételjegyet, amennyiben a megbízott személy magával hozza a jogosult személy személyi igazolványát vagy annak fényképes másolatát és a saját személyi igazolványát is.

Ezzel kapcsolatban bármilyen kérdéssel kérjük tárcsázzák az Oltóközpont telefonszámát: 0730710094.

2022.01.18. - Elkezdődik az 5-11 éves gyerekek oltása

A COVlD-19 vírus okozta fertőzés illetve a fertőzés okozta szövédmények visszaszorítása érdekében megkezdjük az 5-11 éves korosztály számára a védőoltást 2022 január 26-tól a gyergyószentmiklósi oltóközpontban naponta 8.0019.00 óra között. Programálás/időpont foglalás nem szükséges.

Szükséges a szülő vagy gyám írásos beleegyezése, valamint a gyerekre vonatkozó egészségügyi állapotot felmérő kérdőív kitöltése (mely az oltóközpontban történik).

2021.11.04. - Tisztelt gyergyószentmiklósiak!

Tájékoztatni szeretnénk minden gyergyószentmiklósi lakót, hogy a koronavírusos megbetegedések száma napról napra rohamosan növekszik. Ez miatt tisztelettel kérünk mindenkit, hogy igyekezzenek betartani a járvány-megelőzési előírásokat. Beltérben viseljenek maszkot és tartsák a távolságot. Nagyon fontos ez az intézkedés más szezonális megbetegedés elkerülése érdekében is.
Ugyanakkor kérjük, hogy éljenek az oltakozás lehetőségével. A gyergyószentmiklósi oltóközpontban minden nap, 12 órás műszakban, reggel 8 és este 8 között, előzetes programálás nélkül is várják az oltásra jelentkezőket.
Továbbá szeretnénk tájékoztatni a lakókat arról is, hogy a Gyergyószentmiklósi Oltóközpont munkatársai lekérik és ki is nyomtatják a zöldigazolványként szolgáló oltási igazolás QR-kódját azok számára akik ezt igénylik, és a gyergyószentmiklósi központban kapták meg az oltást.
A kezdeményezés az idősebb korosztály igényére válaszolva jött létre, és azok számára, akiknek nincs okostelefonjuk vagy számítógépük, illetve internethozzáférésük.
Esetleges kérdések megválaszolása érdekében az oltóközpont 0730-710.094-es telefonszáma tárcsázható.

2021.10.25. - Új korlátozások léptek érvénybe!

Az október 25-től 30 napig érvényes 2021/1090-es kormányhatározat értelmében a Polgármesteri Hivatal irodáiban és a pénztárban csak a zöldigazolvánnyal rendelkező személyeket fogadhatjuk, vagyis azokat akik:

* a koronavírus elleni oltottságot tudják igazolni (és legalább tíz nap eltelt a teljes oltási séma lezárása után);

*  72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszteredmény vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigénteszt-eredmény igazolását tudják felmutatni;

*  igazolják, hogy az utóbbi hat hónapban átestek a COVID-19-fertőzésen.

Azok akik nem rendelkeznek a fent sorolt zöldigazolvány valamelyikével, azok a kisablakos, szabadtéri ügyfélfogadást vehetik igénybe.

A zöldigazolvánnyal nem rendelkező személyeket csak sürgősségi esetekben fogadhatunk az Anyakönyvi Hivatalban: születés- vagy elhalálozás bejelentésére.

A zöldigazolvánnyal nem rendelkező szociális juttatást igénylőket a számukra kialakított helyiségekben fogadjuk.

A polgármesteri hivatal főépületébe, a kapun betérve szintén az ablaknál zajlik az ügyintézés.

Az Adó- és pénzügyi osztályon az online ügyintézést lehet igénybe venni, a www.ghiseul.ro honlapon a kifizetéseket lehet intézni.

Polgármesteri és alpolgármesteri fogadóórán csak a zöldigazolvánnyal rendelkezők vehetnek részt.

2021.07.26. - Meghosszabbított programmal oltanak az EgyFeszt idején

Meghosszabbított programmal oltanak koronavírus ellen aGyergyói-medencében, az EgyFeszt alkalmával, a július 29 és augusztus 1-je közötti időszakban.

.Ennek értelmében:

- Gyergyószentmiklóson a Kórház utcai oltóközpontban 8 és 18 óra között lehet Pfizer és Johnson&Johnson vakcinát igényelni;

- Gyergyóremetén a község Egészségházában 8 és 14 óra között Pfizer típusú oltást kaphatnak az érdekeltek;

- Maroshévízen a Mihai Eminescu Kollégium bentlakásában kialakított oltóközpontban 12 és 20 óra között szintén Pfizer vakcina kérhető;

- Borszéken az orvosi rendelőben (volt poliklinika) 14 és 18 óra között Pfizer és Johnson&Johnson oltóanyaggal várják az érdekelteket.

2021.07.14. - Július 15-től változik a program

Lecsökkent az oltási kedv Romániában, ennek következtében országosan intézkedéseket hoztak az oltóközpontok nyitvatartását érintően.

A Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság átirata értelmében, átmenetileg Gyergyószentmiklóson is csökkentik az oltóközpont kapacitását, vagyis a három helyett egy ütemben fognak oltani július 15-től kezdődően. Ez azt jelenti, hogy a munkaprogram lerövidül: reggel 8 és déli 12 óra között várják az oltakozókat.

Az intézkedés ugyanakkor a személyzet lecsökkentését is eredményezi. Eszerint 2 regisztrátor, 2 asszisztens és 2 orvos látja el az oltásra érkezőket. Mindemellett viszont továbbra is működik majd a mobil oltócsapat, amely a vidéki településekre száll ki igény esetén.

További információkért, és feliratkozás céljával is lehet tárcsázni a gyergyószentmiklósi központot a 0730-710.094-es telefonszámon.

2021.07.12. - Figyelem!

Július 14-től lehetőség lesz a Johnson & Johnson által kifejlesztett Janssen vakcinával történő oltásra a Gyergyószentmiklósi Oltóközpontban.

Ez a vakcina egydózisú, tehát a védettség megszerzéséhez elegendő egyetlen adagot beadatni.

A Janssent csak a 18. életévét betöltött személy igényelheti.

Érdeklődni személyesen az oltóközpontban, vagy telefonon a 0730-710.094-es telefonszámon lehet.

2021.06.18. - Frissítették az országok listáját

Frissítette június 17-én az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a magas járványügyi kockázatot jelentő országok listáját. A testület változatlanul három – vörös, sárga, illetve zöld – kategóriába sorolja az országokat fertőzöttségi rátájuk függvényében. A vörös országok között szerepel továbbra is Nagy-Britannia. Zöld országnak minősül például Dánia, Franciaország, Görögország és Belgium.

A teljes lista az alábbi linken konzultálható.

2021.06.16. - Tájékoztató!

Elkezdődött a 12-15 éves korosztály immunizálása is. Az ő esetükben szükséges a szülő/törvényes gyám jelenléte és a beleegyező nyilatkozat, valamint a kiskorú születèsi bizonyítványa. A 16-18 éveseknél elég a szülők által kitöltött beleegyező nyilatkozat és a fiatal személyazonossági igazolványa. Időpontot egyeztetni az oltóközpont 0730-710.094-es telefonszámán 7 és 17 óra között, valamint személyesen 7:30-tól 12 óráig lehet. A mozgásukban korlátozott idős, krónikus beteg személyeket családi környezetben, otthon is be tudják oltani, mobilcsoportunk révén. Az oltást hozzátartozó is igényelheti és egyeztetés után az egy háztartásban lévők is oltásban résszesülhetnek.

Dr. Biró Katalin, a Gyergyószentmiklósi Oltóközpont koordinátor orvosa

2021.05.12. - Meghosszabbították a vészhelyzetet

A kormány hétfői döntése értelmében május 13-ától újabb 30 napra meghosszabbítják a veszélyhelyzetet Románia egész területén.

Ezúttal azonban feloldják azt az intézkedést, amely lakhelyhez kötötte a vallási rendezvényeken, zarándoklatokon való részvételt.

A sportrendezvényeken csak immunizált személyek vehetnek részt, illetve olyanok, akik legalább 15, de nem több mint 90 nappal ezelőtt átestek a betegségen, vagy rendelkeznek egy 72 óránál nem régebbi RT PCR teszttel.

A mozikban, koncerteken, színházakban tartott rendezvényeket, 50 százalék feletti kapacitás mellett, csak teszt- vagy kísérleti eseményként lehet szervezni, a sportrendezvényekhez hasonló körülmények között.

2021.05.06. - A helyi oltóközpontokban is lehet iratkozni a vakcina beadatására!

Péntektől, május 7-től a helyi oltóközpontokban is lehet előjegyzést kérni a koronavírus elleni vakcina beadatására.

Dr. Bíró Katalin a gyergyószentmiklósi oltóközpont vezetője elmondta, hogy ezzel az intézkedéssel leegyszerűsödik a folyamat, ugyanis ezentúl nemcsak az országos előjegyzési platformon iratkozhatnak az oltakozók, hanem a helyi vakcinaközpontokban is. Ez azt jelenti, hogy nemcsak információkérés érdekében, hanem feliratkozás céljával is lehet tárcsázni a gyergyószentmiklósi központot a 0730-710.094-es telefonszámon, 9 és 17 óra között.

A doktornő ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy szombattól, május 8-tól 250 körüli a vakcinára programáltak száma, illetve, hogy továbbra is működtetik a mobil oltócsoportot.

2021.05.03. - Kezdődik az iskola

A négyhetes tavaszi vakációt követően május 5-én folytatódik az oktatás a tanintézményekben. A Hargita Megyei Prefektúra határozata értelmében (melyet a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság és a Tanfelügyelőség javaslatára dolgoztak ki) a gyergyószentmiklósi iskolákban és óvodákban az 1-es, vagyis a zöld forgatókönyv érvényesül. Ez azt jelenti, hogy mindegyik tanintézményben személyes jelenléttel zajlik az oktatás.

Gyergyószentmiklóson, a május 2-i adatok szerint, 0,8 ezrelékes a fertőzöttségi ráta. Kérünk mindenkit továbbra is, hogy tartsák be az előírásokat, vigyázzunk önmagunkra és egymásra!

2021.04.12. - Megnöveli kapacitását a gyergyószentmiklósi oltóközpont!

Holnaptól, április 13-tól megnöveli kapacitását a gyergyószentmiklósi oltóközpont. Ezentúl nemcsak kettő, hanem három ütemben oltanak, ami azt jelenti, hogy naponta (reggel 8 és este 8 óra között) több mint 200 személy kaphatja meg a vakcinát.

A február elsején megnyilt oltóközpontban ezidáig 5700 vakcinát adtak be, ennek több mint felét, 60 százalékát gyergyói személyek kapták.

Jó tudni, hogy a gyergyószentmiklósi intézmény mobil csoportot is működtet. Ez azt jelenti, hogy az ágyba kényszerült betegek, mozgássérültek, vagy idős személyek igényelhetik, hogy a személyzet néhány tagja - bejelentés alapján - házhoz menjenek.

Március közepétől elkezdődött az oltáskampány harmadik szakasza, azóta minden 16 év feletti személy iratkozhat a vakcinára. Felhívjuk az érintett védőoltásra jelentkezők figyelmét arra, hogy a procedúra kétlépcsős. Első körben a feliratkozók oltási VÁRÓLISTÁRA kerülnek. Ezt e-mailben, vagy sms-ben közlik. Ebben az üzenetben tulajdonképpen arra kérik Önöket, hogy második lépésként, 24 órán belül FOGLALJANAK IDŐPONTOT (vagyis igazolják vissza a megadott időpontot és helyszínt) az oltásra, a rovaccinare.ro platformon. Ezt követően, miután megvan már a konkrét dátum, akkor mehetnek az oltóközpontba, a vakcina beadatására.

A gyergyószentmiklósi központban, kizárólag, a BioNTech Pfizer típusú oltóanyag igényelhető.

Tájékoztatjuk ugyanakkor a tisztelt lakókat, hogy a Kórház utcai oltóközpont előtt kijelölt tíz parkolóhelyeket csak azok vegyék igénybe, akik oltásra érkeztek!

A védőoltással és a vakcina beadatásával kapcsolatos minden fontos információért az oltóközpont telefonszámát, a 0730-710094-et lehet hívni.

Együttműködésüket köszönjük!

2021.04.09. - Meghosszabbították a vészhelyzetet

Április 14-től újabb 30 nappal hosszabította meg a kormány a veszélyhelyzetet Romániában. A 293/2021-es rendelet szerint a jelenlegi szabályozások maradnak érvényben, de lesz néhány lazítás is ortodox húsvétkor. A május másodikára virradó éjszakán lazítanak a kijárási korlátozásokon, aznap ugyanis hajnali 5 óráig lehet kint tartózkodni, hogy az ortodox hívők részt vehessenek a húsvéti egyházi szertartáson. Ezen túlmenően április 23-án és 30-án minden településen a fertőzöttségi aránytól függetlenül hajnali 5 és este 8 óra között nyitva tarthatnak a kereskedelmi egységek. Az újonnan elfogadott határozat értelmében tengerparti szállodák kapacitásuk 70 százalékával üzemelhetnek ezentúl.