ttttt

2021.07.14. - Július 15-től változik a program

Lecsökkent az oltási kedv Romániában, ennek következtében országosan intézkedéseket hoztak az oltóközpontok nyitvatartását érintően.

A Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság átirata értelmében, átmenetileg Gyergyószentmiklóson is csökkentik az oltóközpont kapacitását, vagyis a három helyett egy ütemben fognak oltani július 15-től kezdődően. Ez azt jelenti, hogy a munkaprogram lerövidül: reggel 8 és déli 12 óra között várják az oltakozókat.

Az intézkedés ugyanakkor a személyzet lecsökkentését is eredményezi. Eszerint 2 regisztrátor, 2 asszisztens és 2 orvos látja el az oltásra érkezőket. Mindemellett viszont továbbra is működik majd a mobil oltócsapat, amely a vidéki településekre száll ki igény esetén.

További információkért, és feliratkozás céljával is lehet tárcsázni a gyergyószentmiklósi központot a 0730-710.094-es telefonszámon.

2021.07.12. - Figyelem!

Július 14-től lehetőség lesz a Johnson & Johnson által kifejlesztett Janssen vakcinával történő oltásra a Gyergyószentmiklósi Oltóközpontban.

Ez a vakcina egydózisú, tehát a védettség megszerzéséhez elegendő egyetlen adagot beadatni.

A Janssent csak a 18. életévét betöltött személy igényelheti.

Érdeklődni személyesen az oltóközpontban, vagy telefonon a 0730-710.094-es telefonszámon lehet.

2021.06.18. - Frissítették az országok listáját

Frissítette június 17-én az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a magas járványügyi kockázatot jelentő országok listáját. A testület változatlanul három – vörös, sárga, illetve zöld – kategóriába sorolja az országokat fertőzöttségi rátájuk függvényében. A vörös országok között szerepel továbbra is Nagy-Britannia. Zöld országnak minősül például Dánia, Franciaország, Görögország és Belgium.

A teljes lista az alábbi linken konzultálható.

2021.06.16. - Tájékoztató!

Elkezdődött a 12-15 éves korosztály immunizálása is. Az ő esetükben szükséges a szülő/törvényes gyám jelenléte és a beleegyező nyilatkozat, valamint a kiskorú születèsi bizonyítványa. A 16-18 éveseknél elég a szülők által kitöltött beleegyező nyilatkozat és a fiatal személyazonossági igazolványa. Időpontot egyeztetni az oltóközpont 0730-710.094-es telefonszámán 7 és 17 óra között, valamint személyesen 7:30-tól 12 óráig lehet. A mozgásukban korlátozott idős, krónikus beteg személyeket családi környezetben, otthon is be tudják oltani, mobilcsoportunk révén. Az oltást hozzátartozó is igényelheti és egyeztetés után az egy háztartásban lévők is oltásban résszesülhetnek.

Dr. Biró Katalin, a Gyergyószentmiklósi Oltóközpont koordinátor orvosa

2021.05.12. - Meghosszabbították a vészhelyzetet

A kormány hétfői döntése értelmében május 13-ától újabb 30 napra meghosszabbítják a veszélyhelyzetet Románia egész területén.

Ezúttal azonban feloldják azt az intézkedést, amely lakhelyhez kötötte a vallási rendezvényeken, zarándoklatokon való részvételt.

A sportrendezvényeken csak immunizált személyek vehetnek részt, illetve olyanok, akik legalább 15, de nem több mint 90 nappal ezelőtt átestek a betegségen, vagy rendelkeznek egy 72 óránál nem régebbi RT PCR teszttel.

A mozikban, koncerteken, színházakban tartott rendezvényeket, 50 százalék feletti kapacitás mellett, csak teszt- vagy kísérleti eseményként lehet szervezni, a sportrendezvényekhez hasonló körülmények között.

2021.05.06. - A helyi oltóközpontokban is lehet iratkozni a vakcina beadatására!

Péntektől, május 7-től a helyi oltóközpontokban is lehet előjegyzést kérni a koronavírus elleni vakcina beadatására.

Dr. Bíró Katalin a gyergyószentmiklósi oltóközpont vezetője elmondta, hogy ezzel az intézkedéssel leegyszerűsödik a folyamat, ugyanis ezentúl nemcsak az országos előjegyzési platformon iratkozhatnak az oltakozók, hanem a helyi vakcinaközpontokban is. Ez azt jelenti, hogy nemcsak információkérés érdekében, hanem feliratkozás céljával is lehet tárcsázni a gyergyószentmiklósi központot a 0730-710.094-es telefonszámon, 9 és 17 óra között.

A doktornő ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy szombattól, május 8-tól 250 körüli a vakcinára programáltak száma, illetve, hogy továbbra is működtetik a mobil oltócsoportot.

2021.05.03. - Kezdődik az iskola

A négyhetes tavaszi vakációt követően május 5-én folytatódik az oktatás a tanintézményekben. A Hargita Megyei Prefektúra határozata értelmében (melyet a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság és a Tanfelügyelőség javaslatára dolgoztak ki) a gyergyószentmiklósi iskolákban és óvodákban az 1-es, vagyis a zöld forgatókönyv érvényesül. Ez azt jelenti, hogy mindegyik tanintézményben személyes jelenléttel zajlik az oktatás.

Gyergyószentmiklóson, a május 2-i adatok szerint, 0,8 ezrelékes a fertőzöttségi ráta. Kérünk mindenkit továbbra is, hogy tartsák be az előírásokat, vigyázzunk önmagunkra és egymásra!

2021.04.12. - Megnöveli kapacitását a gyergyószentmiklósi oltóközpont!

Holnaptól, április 13-tól megnöveli kapacitását a gyergyószentmiklósi oltóközpont. Ezentúl nemcsak kettő, hanem három ütemben oltanak, ami azt jelenti, hogy naponta (reggel 8 és este 8 óra között) több mint 200 személy kaphatja meg a vakcinát.

A február elsején megnyilt oltóközpontban ezidáig 5700 vakcinát adtak be, ennek több mint felét, 60 százalékát gyergyói személyek kapták.

Jó tudni, hogy a gyergyószentmiklósi intézmény mobil csoportot is működtet. Ez azt jelenti, hogy az ágyba kényszerült betegek, mozgássérültek, vagy idős személyek igényelhetik, hogy a személyzet néhány tagja - bejelentés alapján - házhoz menjenek.

Március közepétől elkezdődött az oltáskampány harmadik szakasza, azóta minden 16 év feletti személy iratkozhat a vakcinára. Felhívjuk az érintett védőoltásra jelentkezők figyelmét arra, hogy a procedúra kétlépcsős. Első körben a feliratkozók oltási VÁRÓLISTÁRA kerülnek. Ezt e-mailben, vagy sms-ben közlik. Ebben az üzenetben tulajdonképpen arra kérik Önöket, hogy második lépésként, 24 órán belül FOGLALJANAK IDŐPONTOT (vagyis igazolják vissza a megadott időpontot és helyszínt) az oltásra, a rovaccinare.ro platformon. Ezt követően, miután megvan már a konkrét dátum, akkor mehetnek az oltóközpontba, a vakcina beadatására.

A gyergyószentmiklósi központban, kizárólag, a BioNTech Pfizer típusú oltóanyag igényelhető.

Tájékoztatjuk ugyanakkor a tisztelt lakókat, hogy a Kórház utcai oltóközpont előtt kijelölt tíz parkolóhelyeket csak azok vegyék igénybe, akik oltásra érkeztek!

A védőoltással és a vakcina beadatásával kapcsolatos minden fontos információért az oltóközpont telefonszámát, a 0730-710094-et lehet hívni.

Együttműködésüket köszönjük!

2021.04.09. - Meghosszabbították a vészhelyzetet

Április 14-től újabb 30 nappal hosszabította meg a kormány a veszélyhelyzetet Romániában. A 293/2021-es rendelet szerint a jelenlegi szabályozások maradnak érvényben, de lesz néhány lazítás is ortodox húsvétkor. A május másodikára virradó éjszakán lazítanak a kijárási korlátozásokon, aznap ugyanis hajnali 5 óráig lehet kint tartózkodni, hogy az ortodox hívők részt vehessenek a húsvéti egyházi szertartáson. Ezen túlmenően április 23-án és 30-án minden településen a fertőzöttségi aránytól függetlenül hajnali 5 és este 8 óra között nyitva tarthatnak a kereskedelmi egységek. Az újonnan elfogadott határozat értelmében tengerparti szállodák kapacitásuk 70 százalékával üzemelhetnek ezentúl.