ttttt

2020.03.26., 10:00

Március 25., déli 12 órától lépett érvénybe a teljes kijárási tilalom Romániában, aminek előírásai szerint csak indokolt esetben és ellenőrizhető igazolással vagy saját felelősségre kitöltött nyilatkozattal lehet elhagyni a lakásokat.

A rendelet kihirdetése óta kiközölt pontosítások szerint nem kell kitölteni az említett nyilatkozatot kutyasétáltatáshoz, illetve sportoláshoz a lakhely körül.

Egy másik pontosítás rámutat, hogy telefonon vagy táblagépen is bemutatható a hatóságok által elvárt nyilatkozat vagy munkáltatói igazolás.

Ezzel kapcsolatban nagyon fontos tudni, hogy csak a hivatalos változat, vagyis a belügyminisztérium által megadott forma elfogadott.

Ezt mintegy „felülírva” a tegnapi nap folyamán már számos lehetőséget kínáltak ellenőrizhetetlen online platformokról, de VIGYÁZAT, figyeljünk arra, hogy kinek adjuk ki személyi adatainkat, mert visszaélésekkel számolhatunk!

A nyomtatvány hivatalos változata elérhető itt: https://www.gheorgheni.ro/wp-content/uploads/2020/03/MODEL-Declaratie-pe-proprie-raspundere-editabil.pdf

A nyomtatvány .doc formában letölthető saját gépre, ott ajánlott kitölteni és lehetőség szerint nyomtatni vagy továbbítani úgy, hogy telefonon bemutatható legyen.

A legfrissebb katonai rendelet szerint a hatvanöt év felettiek 11 és 13 óra között hagyhatják el a lakásukat, kivéve, azokat, akik még aktív munkaállományban vannak. Rájuk ugyanúgy érvényes a munkáltatói igazolás, illetve más esetben a saját felelősségre kitöltött nyilatkozat.

Mint korábban tájékoztattunk róla, a gyergyószentmiklósi városháza kijáráshoz szükséges formanyomtatványokat juttatott a városban lévő forgalmasabb élelmiszerüzletekbe. A mai nap folyamán újabb nyomtatványokat helyeznek el a hivatal munkatársai ezekbe a kereskedelmi egységekbe.

Az idős korosztályra vonatkozó intézkedések tekintetében, Gyergyószentmiklóson már elindult egyfajta segítségnyújtás: van pékség például, amely közzé tette, hogy 11 és 13 óra között előnyben részesíti a 65 év fölötti személyeket a kiszolgálásnál. Nagy Zoltán polgármester arról tájékoztatott, hogy a város minden élelmiszerüzletében, gyógyszertárában hasonló intézkedést hoznak.

Gyergyószentmiklóson egyébként folyamatosan ellenőrzi a kijárási tilalom betartását a rendőrség. A tegnapi nap folyamán megúszták szóbeli figyelmeztetéssel azok, akik megszegték az előírásokat, de ma már pénzbírságra is lehet számítani.