ttttt

2021.11.26. - KÖZÉRDEKŰ KÖZLEMÉNY!

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy november 29-én és 30-án, illetve december 1-jén szünetel Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatalának ügyfélszolgálata.

2021.11.26. - Útlezárás!

A kivitelező értesíti a Békény utca lakóit, hogy mostanra elvégezték a földalap stabilizálását és jövő héttől elkezdik feltölteni tört kővel az utat. Ennek köszönhetően lesz az járható a télen.

Fontos azonban tudni, hogy a jelenlegi állapotában az útfelületre ráhajtani tilos!

Ezért arra kérnek mindenkit, hogy a hétvégén lehetőség szerint kerüljék el ezt az útszakaszt.

A további munkálatok során kivezetik még az esővíz elfolyókat, illetve az elmaradt 150 méter esővíz-hálózat gerincvezetékét is lefektetik, ugyanakkor pedig amennyiben az időjárás engedi a komunikaciós csatornák is a földfelszín alá kerülnek.

2021.11.26. - Értesítés!

A Hargaz Hargita Gaz értesítése értelmében november 29-én, 8 és 16 óra között végzett munkálatok miatt szünetel a gázszolgáltatás Gyergyószentmiklóson.

A meghibásodások, balesetek elkerülése érdekében a fent közölt időszakban a fogyasztók a következőket kell tegyék:

 • - Zárjanak el minden gázcsapot a fogyasztóponttól kezdődően;
 • - A földgáz használatával ne kísérletezzenek, várják meg a szolgáltatás újraindítását;
 • - A szolgáltatás újraindítását követően kérjük kapcsolják újra az őrlángot;
 • - Legalább egy fél órán át felügyeljék az őrlángot.

Abban az esetben, ha gázszívárgást, gázszagot érzékelnének kérjük, hogy hívják a szolgáltatót a 0741-077 030-as vagy a 0866-219 065-ös telefonszámok valamelyikén.

Megértésüket köszönjük!

2021.11.23. - Találkozóra várják a területtulajdonosokat!

Amint azt már hírül adtuk, a területrendezés többlépcsős folyamatát indítottuk el, egy újonnan megkötött szerződés alapján A kataszteri munkálatok a 90, 91, 92, 97, 100, 105, valamint a 111-es kataszteri szektorokban fognak zajlani.

Ezek a szektorok a 88, 90 és 91-es számozású Csobothegy nevezetű dűlőt, a 106-os Nyírdombot, a 100-as Kiskürücöt, a 101-es Szilvást, valamint a 107-es számú Mocsár dűlőt jelöli.

November 29-én, hétfőn reggel 9 órakor, a Nyírben található volt IAS-s istállókkal szemben (a csirkefarm szomszédságában) várják azokat a tulajdonosokat, akiknek ezekben a dűlőkben van területük.

A találkozóra a tulajdonosok vigyék magukkal, esetektől függően, a következő okiratokat: tulajdonjogi okmányt (titlu de proprietate), ideiglenes igazolást, adásvételi szerződést, telekkönyvi kivonatot, vagy egyéb tulajdonjogot igazoló iratot.

Részletes információkat a Gyergyószentmiklósi Polgármesteri Hivatal Mezőgazdasági és kataszteri iroda munkatársaitól kaphatnak az érdekeltek, a 0266/364.650-es telefonszámon.

2021.11.23. - Együtt Egymásért, Szentmiklósiakért – 2021

Nyolcadik alkalommal készülünk az Együtt Egymásért, Szentmiklósiakért karitatív programra. Az idei évünket is átírta a világjárvány, de ennek ellenére a célunk változatlan: összefogni városunk segíteni vágyó egyházi vezetőit, civil szervezeteit és a vállalkozások képviselőit azon hátrányos helyzetű családok, idősek megsegítése érdekében, akiknek gondot jelent a mindennapi megélhetés az ünnepi időszakban még inkább, mint máskor.

2021-ben az Együtt Egymásért, Szentmiklósiakért program szervezőiként és résztvevőiként is fokozottan vigyáznunk kell egymás egészségére, így – mindannyiunk érdekében – kerülnünk kell a nagyobb létszámú események szervezését, a tartósélelmiszer-gyűjtés viszont, a biztonsági előírások betartásával ezúttal is változatlanul megvalósul a november 26. és december 19. közötti időszakban.

Felajánlásaikat folyamatosan fogadjuk a megjelölt időszakban, az alábbi gyűjtőpontokhoz:
- a Sláger Centerben,
- a Bucsin negyedi BB Marketben,
- a Bucsin negyedi Amigo üzletben,
- a Virág negyedi Barabás Húsboltban,
- a főtéri Kordial üzletben,
- a felszegi Diszkont üzletben,
- a felszegi Tinka Boltban,
- hétköznapokon 8 és 16 óra között a Szociális Igazgatóság Kárpátok utca 5. szám alatt található székhelyén.

A korábbi években példaértékű volt városunk civil szervezeteinek, egyházainak és cégeinek összefogása. Tavaly a Szociális Igazgatóság munkatársainak közreműködésével és a felajánlásoknak köszönhetően 261 családot tudtunk megajándékozni.

Reméljük, hogy ebben az évben is legalább ennyire sikeres lesz az akció. Ezért kérünk mindenkit, hogy idén is vállaljanak partnerséget a programban, és a jó cél érdekében a környezetükben élők, rokonok, barátok, szervezeti tagok, kisközösségek megszólításával, biztatásával mozgósítsák az adakozni vágyó városlakókat.

2021.10.29. - Értesítés!

Az áramszolgáltató értesítése szerint javítási munkálatok miatt áramkiesésre lehet számítani november 3-án, 9 és 15 óra között a Gábor Áron és a Selyem utcákban.

November 9-én, a Makkos utcában tisztogatás miatt lesz áramszünet 10 és 14 óra között.

Megértésüket köszönjük!

2021.10.28. - Feladatunk, hogy az ivóvizünkre vigyázzunk!

A biológiai sokféleség csökkenésének megállítását és a Békény-patak vízminőségének javítását tűzte ki célul a Fejlesztési Minisztérium főtitkárságán belül működő Fenntartható Fejlődés Főosztály, a Dianim Egyesülettel együttműködésben.

Az erre irányuló projekt keretében 20 vízesést, un. zúgót alakítottak ki Gyergyószentmiklóstól néhány kilométerre, a Békény-patak felső folyásán, a hordalék szűrése és a víz oxigén-szintjének növelése érdekében.

Október 28-án pedig 2000 őshonos és vízminőség-jelző képességéről ismert sebespisztráng betelepítésére került sor a projektben szerepet vállalók jelenlétében.

Csergő Tibor András, polgármester az esemény alkalmával elmondta, hogy a gyergyóiak jól tudják, a Békény a municípium és a környező települések egyetlen ivóvízforrása, ezért kihangsúlyozta, hogy mindannyiunk kötelessége, hogy vigyázzunk erre a kincsre!

2021.10.27. - Közérdekű közlemény!

Gyergyószentmiklós Municípium Önkormányzata a lakosság tudomására hozza, hogy egy újonnan megkötött szerződés alapján és a 7/1996-os kataszteri törvény 9. cikkelyének 341 bekezdése értelmében megkezdte a kataszteri munkálatokat a 90, 91, 92, 97, 100, 105, valamint a 111-es kataszteri szektorokban. Ezek a szektorok a 88, 90 és 91-es számozású Csobothegy nevezű dűlőt, a 106-os Nyírdombot, a 100-as Kiskürücöt, a 101-es Szilvást, valamint a 107-es számú Mocsár dűlőt jelöli.

A területtulajdonosoknak ebben a fázisban még nincs különösebb feladatuk, a procedúra előrehaladtával értesítjük az érintetteket.

Részletes információkat a Gyergyószentmiklósi Polgármesteri Hivatal  Mezőgazdasági és kataszteri iroda munkatársaitól kaphatnak az érdekeltek, a 0266/364.650-es telefonszámon.

2021.10.25. - Október 23-án nyilt meg a gyergyószentmiklósi tanuszoda

Fontosabb infromációk az uszodával és annak használatával kapcsolatosan:

 • Mindenki számára használható! (nem csak a diákoknak)
 • Minden nap (kivétel a munkaszüneti napok) nyitva van!
 • Nyitvatartás, naponta: 8:00 - 20:00 között.
 • Órarend

* hétköznap: 8:00- 16:00 úszó suli program + szabad úszás. (A III. és IV. Osztályosok számára -reményeink szerint- lesz oktatás az iskolai tanórák keretén belül. Minimum 1 szabad sáv fenn lesz tartva bárkinek, aki szeretne majd úszni. Más diákok is jöhetnek a délelőtti órákban szervezett csoportokban.) 16:00-20:00 között tanfolyamok, egyszerre maximum 3 sáv elfoglalásával, azért, hogy egyszerre a tanfolyamokon kívül is használható legyen minimum 24 személynek.

* hétvégén: 8:00-20:00 között bárki úszhat, ügyelve arra, hogy egyszerre több mint 60 személy nem tartózkodhat a vízben (a zsúfoltság elkerülése érdekében).

- Folyamatosan lesz életmentő a medencénél!

- 19 parkoló hely áll a vendégek rendelkezésére, melyet a Makkos utcából közelíthettek meg. Illetve gyalogosan hétköznap a jégpálya felől is.

- 2 mozgássérült parkoló hely is rendelkezésre áll, ahogyan akadálymentes felhajtó és lift is.

- Belépéskor mindenki kap egy zárható öltözőszekrényt.

- Belépéskor mindenki kap egy számmal ellátott szilikon karkötőt, melyet távozáskor le kell adjon a szekrény kulccsal együtt. (Így követni tudjuk, hogy mindenki annyi időt töltött-e a vízben, mint amennyit befizetett.

- JEGY, BÉRLET árak:

🔹egyszeri jegy felnőtteknek (2 óra) 20 lej

🔹egyszeri jegy diákoknak és nyugdíjasoknak (2 óra) 15 lej.

🔹 Mozgássérülteknek ingyenes a belépés (igazolvány)

🔹"Úszó suli" a harmadik és negyedik osztályosok számára 5 lej/alkalom (a hátrányosabb helyzetű diákoknak ingyenes a belépés)

🔹Szervezett iskolás csoportoknak a belépés 10 lej/alkalom/személy (minimum 15 személy + pedagógus 8:00-15:00 között)

🔹 Családi jegy 50 lej/alkalom (2 óra) - Két felnőtt és 1-3 tizenhat éven aluli gyermek.

🔸 Felnőtt bérlet 12 alkalom (12* 2 óra) 200 lej (30 napig lehet felhasználni)

🔸 Diák/ nyugdíjas bérlet 12 alkalom (12*2 óra) 150 lej (30 napig lehet felhasználni)

🔸 Sportolói bérlet 25 alkalom (2 óra) 400 lej (60 napig érvényes)

🔸 Sáv bérlés oktatóknak 75 lej/óra (Egyszerre maximum 3 sáv bérelhető, edzői engedéllyel, vagy sportegyetemmel rendelkező tanároknak/edzőknek. Egyszerre maximum 12 gyermekkel)

🔸A teljes uszoda kibérlése magán rendezvények, csapatépítő tréningek alkalmával 600 lej/óra

⚠️ Szabályok:

 • Úszó sapka, papucs és fürdőruha használata kötelező! (Ha valamit otthon felejtettél, mielőtt hazaindulnál, kérdezd a recepcióst, hátha tud segíteni.)
 • Zuhanyzás a medence használata előtt kötelező
 • Alkohol és drogok befolyása alatt szigorúan tilos a belépés!
 • Az uszoda területén tilos a dohányzás!
 • Vízbe ugrálni tilos. (Kivétel: ezt a célt szolgáló start kő.)
 • Tilos úszógumit, matracot, vízipisztolyt, labdát behozni. (Kivételt képeznek a magán rendezvények)
 • Karúszó, úszódeszka használata engedélyezett.
 • Nyílt sebbel, fertőző bőr és/vagy nemi betegséggel, illetve más légzőszervi betegséggel rendelkező személyeknek tilos a belépés.
 • A hullámtörőkre kapaszkodni tilos.
 • Kérjük kedves vendégeinket, hogy használják a mosdókat, és ne a medencét használják ebből a célból.
 • A Medence melletti mellékhelyiség használatához is kötelező a papucs!
 • Az uszodában étkezni tilos!
 • A medence szélén, és a lépcsőkön a futás veszélyes, és tilos.

2021.09.16. - Értesítés a Békény utcai lakók számára!

Szeptember 20-án a kivitelező cég nekifog az esővíz-hálózat kiépítésének a Békény utcában, amely a régi szennyvízcsatorna nyomvonalára van tervezve.

Ahogy azt már többször is közöltük, szeptember 20-tól a régi szennyvízcsatornát felszámolják, így az már nem lesz használható.

Ezért, tisztelettel megkérjük azokat a lakókat, akik még nem csatlakoztak az új szennyvíz-hálózatra, hogy hétfő reggelig sziveskedjenek ezt a kérdést megoldani!

Közreműködésüket köszönjük!

2021.09.14. - Csatlakozzon hozzánk!

Gyergyószentmiklós és azon belül a polgármesteri hivatal munkaközössége is csatlakozik a Let’s do it! szemétszedési akcióhoz.

Szeptember 18-án, szombaton 9 és 13 óra között zajlik majd a megmozdulás elsősorban a város külterületein.

A résztvevők 9 órakor indulnak majd a Salamon Ernő Gimnázium elől.

A szervezők biztosítanak kesztyűt és zsákot, továbbá kötelező a védőmaszk viselése.

Ezúton kérjük, hogy minél többen csatlakozzanak a kezdeményezéshez, hogy minél nagyobb területen tudjuk megtisztítani a környezetünket!

A részvételi szándékot szeptember 16-án, 16 óráig kérjük jelezni a 0266-364494-es, vagy a 0745-705596-os telefonszámok valamelyikén.

2021.09.10. - Hamarosan igényelhető a szociális értékjegy

Adott tanévre szóló, 100 lej értékű szociális értékjegy igényelhető szeptember 15-től.

A 215/248-as törvénymódosító és kiegészítő jogszabály alapján azoknak az óvodáskorú, oktatási intézményben beíratott gyermekeknek jár támogatás, akiknek családja vagy nevelésükkel megbízott személy, családfenntartási pótlékra jogosult a 2010/277-es törvény értelmében.

Fontos tudni, hogy a gyermek, akinek a részére igényelték a szociális értékjegyet be kell legyen íratva egy óvodába/napközibe és oda rendszeresen kell járnia. A hiányzásokat orvos igazolhatja, a szülő legtöbb 3 napra írhat igazolást. Ez azért fontos, mert ha csak egy nap igazolatlan hiányzása is van a gyermeknek, akkor az adott hónapra felfüggesztik az értékjegyet számára.

Amennyiben a kérelmezési ügycsomóban nyilatkozott adatokban módosulás áll elő, arról legtöbb 15 napon belül kell tájékoztatni a szociális igazgatóság munkatársait.

Szükséges iratok:
- Típuskérés – szociális igazgatóság székhelyen igényelhető
- Szülők személyazonossági igazolványának másolata
- Családban levő összes gyerek keresztlevél-, illetve személyazonossági igazolványának másolata
- Házassági levél (élettársi kapcsolat esetén szükséges az élettárs személyazonossági igazolványának másolata és jövedelem igazolása)
- Jövedelem igazolások az előző hónapra. A családtagonkénti havi nettó jövedelem meghatározásánál, minden adóköteles és nem adóköteles jövedelmet számolunk, beleértve a törvényesen meghatározott gyerektartásból származó jövedelmet.
- Bírósági végzés a válásról/Határozat másolata az örökbefogadásról/Határozat másolata az ügygondnok, gyám kinevezéséről (adott esetben)
- Óvodai igazolás

Ügyfélfogadás a Szociális Igazgatóság Kárpátok utca 7 szám alatti székhelyén (4-es irodában):
- Hétfő-Csütörtök 8:30-13:00;
- Szerda 8:30-15:00 között.
Telefon: 0730-710950

2021.09.07. - Megérkeztek a csomagok

Az Európai Unió rászoruló személyeket támogató operatív programjának keretében 922 adagnyi élelmiszer, valamint ugyanannyi higiéniai szereket tartalmazó szállítmány érkezett Gyergyószentmiklósra. A csomagokat szeptember 8-án, szerdán kezdik el kiosztani a polgármesteri hivatal Szociális Igazgatóságának munkatársai a jogosultaknak.

Az alapélelmiszeres csomag tartalma a korábbi évekhez képest nem változott - tehát liszt, kukoricaliszt, száraztészta, cukor, konzerv, lekvár, kompót és cukormentes lekvár is található benne. A higiéniai csomagban fogkrém, fogkefe, kétféle sampon, szappan, mosópor és mosogatószer van.

Az eu-s finanszírozású csomagokat szerdától, munkanapokon 12 és 14 óra között osztják az egykori kórház épületénél.

A törvényes előírások szerint a csomagokat a 416/2001-es törvény alapján a szociális segélyben, valamint a 277/2010-es törvény alapján a családi pótlékban részesülők kapják meg.

A támogatást személyazonossági igazolvány felmutatásával vehetik át a jogosultak. Kérik, hogy lehetőség szerint családonként csak egy személy érkezzen a csomagokért!

Higgadtságra és nyugalomra intenek minden érintettet a Szociális Igazgatóság munkatársai, hiszen minden jogosultnak jut a csomagokból. Ugyanakkor a hatályos járványügyi rendelkezések betartására is felszólítják a támogatásban részesülőket, vagyis kötelező a távolságtartás, ellenkező esetben felfüggeszthetik a csomagok osztását. A helyszínt a helyi rendőrök is felügyelik majd.

(A fotó korábbi felvétel.)

2021.09.06. - Elkezdődött az útjelzések felfestése városszerte

Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatalának megrendelésére hétfőtől zajlik a forgalmi jelzések újrafestése. Az átjárókat, az útsáv-jelzőket, valamint a parkolóhelyeket festik fel.

Összesen 13 utcában (Gábor Áron, Kárpátok, Nicolae Bălcescu, Kossuth Lajos, Márton Áron, Fürdő, Budai Nagy Antal, Miron Cristea, Tűzoltó és a Kórház utcában, a Testvériség és a Gyilkostó Sugárúton, valamint a Szabadság Téren, illetve a Gyilkostónál dolgoznak.

A tanintézmények körül piros alapra festik fel a zebrát - városszerte 5 útvonalon, 14  átjáró sávjai lesznek piros alapra festve.

A munkálatok idején félsávos útlezárásra, forgalomkorlátozásra lehet számítani.

2021.08.30. - Fiatal gazdáknak szóló pályázat, a nemzeti vidékfejlesztési program (PNDR 2020) keretében

A Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) meghirdette a fiatal gazdák számára kiírt pályázatok fogadásának időszakát. 2021 augusztus 27-e és november 26-a között a mezőgazdasági egység vezető funkcióját betöltő fiatal gazdák számára (sM 6.1), a kisgazdaságok fejlesztésére (sM 6.3), valamint a gazdaságok együttműködésére (sM 16.4/ sM 16.4a) lehet pályázni, a 2014–2020-as nemzeti vidékfejlesztési program (PNDR 2020) keretében.

Bővebb információk, a kiírás összesítője az alábbi linken található:

www.afir.info/

2021.08.24. - Elkezdődött a kátyúzás Gyergyószentmiklóson

A gyilkostói útjavítást követően, ahogy az időjárás engedi, úgy zajlanak az útkarbantartási munkálatok, a kátyúzás Gyergyószentmiklóson is. Kedden délelőtt a Gyilkos-tó sugárúton, a Salamon Ernő Gimnázium előtti szakaszon dolgoztak, haladva a városvége felé.

Az ütemterv szerint a Gyilkos-tó sugárút után, a Nicolae Bălcescu, a Kossuth Lajos utca, majd pedig a lakónegyedekben fognak kátyúzni.

A munkálatok idején szakaszos, félsávos útlezárásra, forgalomkorlátozásra lehet számítani.

2021.08.20. - Értesítés!

Tájékoztatni szeretnénk a gyergyószentmiklósi lakókat, hogy a szombati piacnapokon a nagybani zöldség- és gyümölcsárusokat (azokat akiktől nagy tételben lehet vásárolni) a piacon belül, annak udvarán, és ne a parkolóban keressék.

2021.08.20. - Gyergyószentmiklós egy új testvértelepüléssel fog gazdagodni 

A magyar jogrendben már alkalmazható, partnerségről szóló megállapodást a magyarországi, majdani testvérvárosban írta alá Csergő Tibor András, Gyergyószentmiklós polgármestere Pintér Szilárd, Dombóvár polgármesterével.

2021.08.17. - Lakossági fórumot tartottunk

A Békény utca lakóinak beadványa nyomán lakossági fórumot tartottak az utcarehabilitálással kapcsolatosan. A találkozón az érintett lakók kérdéseire a kivitelező cég a Winfor Trade Kft. igazgatója, Moldován József, a Gyergyószentmiklósi hő-, víz- és csatornaszolgáltató közmű igazgatója, Erős János és Csergő Tibor András igyekeztek válaszolni. Elhangzott, hogy az aszfaltozást, hasonlóan a Halász és a Dózsa György utcákhoz, a közműhálózat kiépítése előzi meg. Ez zajlik most a Békény utcában. Az elkövetkező napokban a szolgáltatók a jelenlegi régi hálózatról, az új hálózatra csatlakoztatják a rendszert, annak érdekében, hogy a későbbiekben ne kelljen felásni az újonnan megépített úttestet.  A csatornarendszer kiépült, ezért kérjük a lakókat, hogy csatlakozzanak át az új rendszerre, mert a régi hálózat meg fog szünni. A Gyergyószentmiklósi hő-, víz- és csatornaszolgáltató a kapukon kívül eső részen kicseréli az ivóvíz vezetékeket, az Electrica, villamosenergia szolgáltató a földfelszín alatt, de ugyancsak a kapukig viszi el a villanyvezetéket. A HarGaz – Hargita Gáztól pedig szintén most lehet a földgáz-vezeték kiépítését igényelni, amit a szolgáltató, hasonlóan a többi közmű esetében csak a kapukig visz. Az országos törvénykezés szerint a víz- és csatornahálózatra való csatlakozást az udvarokon belül a lakók kell megoldják, önköltségen – ennek részleteiről a szolgáltatóval szükséges egyeztetni a 0747-509.984, vagy a 0740-570.195-ös telefonszámon. A villanyhálózatra való rácsatlakozás érdekében a energiaszolgáltató cég munkatársainak kell bejárást biztosítani az udvarokra. A munkálatok költségeit az Electrica vállalat fedezi, vagyis a lakók számára ingyenes! A gázhálózat kiépítése, a telekhatárig szintén díjmentes. A bekötési igényeket kérjük, hogy fogalmazzák meg a HarGaz – Hargita Gáz Virág negyedi irodájában, augusztus 27-ig, ugyanakkor jelezzék az önkormányzat felé is (nyilvántartás és összesítés céljából) augusztus 27-én, pénteken 12 óráig a 0266-364.494-es telefonszámon. Elsőrendű sürgősség a 2 új hálózatra (a szennyvíz- és ivóvízhálózatra) való rácsatlakozás, mert szeptember 13-án a régi hálózatot lezárják, felszámolják.

2021.08.04. - Munkálatok a Bucsin negyedben

Az új vízhálózat kiépítésének munkálatai kezdődtek el a Bucsin negyedben – a Helyi Fejlesztések Országos Programjának (PNDL) részét képezi a beruházás, első lépésként a Szent István térről indulva, az 1-es számú tömbház irányába haladnak a vezetékekkel a szakemberek, majd rendre a többi tömbház előtti részen is dolgozni fognak. A munkafolyamat egyik legfőbb célja a vízszolgáltatás minőségének javítása, ezen belül a tömbházakban tapasztalt alacsony víznyomás helyreállítása. Kérjük a tisztelt lakókat, hogy lehetőségeik szerint úgy parkoljanak járműveikkel, hogy azok ne akadályozzák a munkálatokat. Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

2021.08.02. - Elkezdődtek a munkálatok a Békény utcában

Tájékoztatjuk a tisztelt lakókat, hogy a teherforgalmi útszakasz felújításának következő lépéseként, elkezdődtek a munkálatok a Békény utcában. Kérjük, az operativitás érdekében működjenek együtt, lehetőségeik szerint ne parkoljanak járműveikkel az utcában. Megértésüket és türelmüket köszönjük!

2021.07.26. - Szociális értékjegyeket osztanak az erre jogosultaknak!

44 darab, júniusra szóló értékjegyet osztanak ki a jogosultak számára július 28-án, szerdán 11 és 13 óra között a Szociális Igazgatóság, Kárpátok utca 7 szám alatti székhelyén.

Mint ismert havi 100 lej értékű szociális juttatást kapnak azok a hátrányos helyzetű gyergyószentmiklósi családok, amelyeknek óvodáskorú gyermekük rendszeresen jár óvodába vagy napközibe, és az egy főre eső havi jövedelmük nem haladja meg az 530 lejt. A szociális értékjegyként ismert juttatást a 248/2015-ös törvény alapján polgármesteri rendelettel ítélték meg azoknak az igénylőknek, akik megfeleltek a kiírt feltételeknek.

2021.07.26. - Meghosszabbított programmal oltanak az EgyFeszt idején

Meghosszabbított programmal oltanak koronavírus ellen aGyergyói-medencében, az EgyFeszt alkalmával, a július 29 és augusztus 1-je közötti időszakban.

.Ennek értelmében:

- Gyergyószentmiklóson a Kórház utcai oltóközpontban 8 és 18 óra között lehet Pfizer és Johnson&Johnson vakcinát igényelni;

- Gyergyóremetén a község Egészségházában 8 és 14 óra között Pfizer típusú oltást kaphatnak az érdekeltek;

- Maroshévízen a Mihai Eminescu Kollégium bentlakásában kialakított oltóközpontban 12 és 20 óra között szintén Pfizer vakcina kérhető;

- Borszéken az orvosi rendelőben (volt poliklinika) 14 és 18 óra között Pfizer és Johnson&Johnson oltóanyaggal várják az érdekelteket.

2021.07.22. - Tűzifa igényelhető

Gyergyószentmiklós Municípium 177,4 köbméter, az önkormányzat tulajdonában lévő erdőkből kitermelt lucfenyőt kínál eladásra a lakosság számára.

A megvásárolható tűzifa ára 105 lej/m³, amely Hágótőn található.

Fontos tudni, hogy a tűzifa rakodásáról és elszállításáról az igénylőnek kell gondoskodnia.

Az érdekeltek egy típuskérést kell benyújtsanak, egy személyazonossági igazolvány másolattal együtt. A típusnyomtatvány megtalálható a városháza ügyfélfogadó irodáján. Az igényléseket a meghirdetéstől számított két héten belül kell benyújtani.

A kérésben az igénylő a következőket kell nyilatkozza:

- nem rendelkezik akkora területtel, amelyből évente 10 köbméter fát ki tud termelni

- tudomásul veszi, hogy nem kereskedhet a fával

- vallja, hogy ebben az évben nem jogosult fűtéstámogatásra

Ez alkalommal nincs korlátozva az igényelhető famennyiség.

 A 17/2021-es tanácshatározatba foglalt, a fa eladására vonatkozó szabályzat (román nyelven) és a típuskérés megtalálható az önkormányzat honlapján.

Kérdések, bővebb információk érdekében hívható telefonszám: Mezei Szabolcs, 0735-529.737.

(A mellékelt fotó illusztráció)

2021.07.06. - Hétfőn elkezdődött a közvilágítás modernizálása Gyergyószentmiklóson

1161 oszlopon 1186 távvezérlésű lámpatestet cserélnek le az elkövetkező két és fél hónapban városszerte a kivitelező, a temesvári Elba cég munkatársai.

A modern rendszer megfelezi a közvilágítás eddigi költségeit, a lámpatestek fénye pedig az eddigiekhez képest megtöbbszöröződik.

A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség által finanszírozott projekt értéke 5,3 millió lej.

A jelenleg leszerződtetett munkálatok 2,5 millió lejbe kerülnek, így folytathatjuk a modernizálást a most kimaradó városrészeken, valamint a Gyilkostón.

Emellett jövőre a gyalogátjárók megvilágítását is tervezzük, napelemmel működő világító panelekkel.

2021.06.28. - Zajlik az aszfaltozási munkálat a Halász és a Dózsa György utcákban

A Halász utcában még múlt június 25-én kezdődött el az aszfaltozás, azaz az utolsó réteg leterítése. Egy sávon elkészült már a koptatóréteg, a másik sávon június 28-án dolgoztak.

Június 29-től a Dózsa György utcában is megkezdik a munkálatokat.

A kivitelező kéri a két utca lakóit és az ott elhaladókat, hogy ne parkoljanak a helyszínen, hogy az aszfaltozással haladhassanak.

2021.06.22. - Kibocsájtják az informatív telekkönyveket

Értesítjük az érintetteket, hogy befejeződött a külterületek ütemezett nyilvántartásba vétele Gyergyószentmiklós adminisztratív területén, a 112-es, a 138-as, a 139-es, a 140-es, a 141-es, a 142-es kataszteri szektorokban, vagyis a 110-es, a 114-es, a 112-es, a 113-as, a 116-os, illetve a 117-es dűlőkben. Július 2-tól, minden pénteken 9 és 13 óra között vehetőek át az informatív jellegű (aláírás és bélyegző nélküli) telekkönyv-kivonatok a polgármesteri hivatal Szabadság tér, 27 szám alatti székhelyén.

A dokumentumot a tulajdonos, a társtulajdonos, egy felhatalmazott személy, vagy a terület használója veheti át. Annak a személynek, aki átveszi az informatív telekkönyv-kivonatot, ismernie kell a tulajdonjogot igazoló akta számát, a terület elhelyezkedését, vagy a tulajdonba-helyezési jegyzőkönyv számát.

Az érintettek türelmét kérjük, mert 800 dokumentum kibocsátását kell a megadott program szerint megoldanunk!

2021.06.21. - Pályázati munkájuk kelt életre

A Fogarasy Mihály Általános Iskola VII. A osztályos tanulóinak részvételével készült el a régi kórház előtti virágágyás, a gyergyószentmiklósi zöldövezetek szépítése, rendezése részeként. A tavasz folyamán arra kértük a diákokat, hogy tetszésük szerint (a megadott növénylista alapján) tervezzék meg a városi körforgalmakat, virágágyásokat. Többen pályáztak a kiírásra, az egyik nyertes pályamunka ma került kivitelezésre, a gyerekek önkéntes részvételével, a szakcég munkatársainak irányításával, rendkívül jó hangulatban.

A tanulók és az osztályfőnökük vállalását köszönjük!

Kérésünkre a székelyudvarhelyi szakcég tartós, évelő, az itteni időjárást tűrő növényeket és virágokat ültetnek ezekben a napokban a köztereken, így nem kell majd szezonálisan mindig újraültetni az ágyásokat.

2021.06.18. - Új mobil lélegeztetőgépet kapott a városi kórház

Az újonnan alakult Gyergyói Rotary Club jóvoltából korszerű mobil lelegeztetőgépet adtak át ma a Gyergyószentmiklósi Munícipiumi Kórháznak.

Az eseményen jelen voltak a szervezet tagjai, az egészségügyi intézmény egykori és jelenlegi vezetői, valamint orvosai.

A 15 ezer euró értékű orvosi készülék a sürgősségi esetek ellátására, illetve a betegek szállítás-közbeni lélegeztetésére szolgál.

A klub adományát köszönjük és nagyra értékeljük!

2021.06.16. - Tanévkezdésre teljesen elkészülhet az épület

Sokakat érint és többen érdeklődnek, hogy mikorra készül el az évek óta elkezdett gyergyószentmiklósi Csodavilág Napköziotthon felújítása. Ma már elmondható, hogy 99 százalékban a kivitelezés megtörtént, de nincs még átadható/átvehető fázisban az intézmény. A ceruzás óvodaként ismert épületben a legfontosabb tényező, a tűzvédelmi rendszer beüzemeltetése még hátra van. Angi Zoltán, városmenedzser a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy felelőtlenség és nem is engedhetjük meg, hogy 150 gyermeket olyan épületbe járassunk, ahol nincs működőképes tűzvédelmi rendszer.

Ugyanakkor a napközit ezelőtt két évvel átalakították, viszont a terveket nem aktualizálták ezért az engedélyezéseket nem kapta meg az intézmény. Most az átalakításnak megfelelően a tervek aktualizálása és azok engedélyeztetése van folyamatban.

A következő tanévre várhatóan 100 százalékra elkészül a tanintézmény.

2021.06.15. - Még dolgoznak a múzeumnál

Megfelelő ütemben haladnak a felújítási munkálatok a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumnál, de még számos elvégzetlen feladat vár a kivitelzőre.

Helyszíni terepszemlén járt Csergő Tibor András, polgármester, ahol épp az épület belső, mesterséges megvilágításán dolgoztak. Az intelligens lámpák a modern technológiájú rendszeren keresztül távirányítással is működhetnek majd, és amennyiben sikerül a kivitelezőnek teljesítenie a feladatot, akkor speciális szögmegvilágítása lehet a múzeumi kiállításoknak.

A munkálatok befejezésének tervezett határideje 2021 július 13-a. A beruházás teljes értéke több mint 3,3 millió lej.

2021.06.14. - Ezen a héten adják le a pályázatot 

Azonnali tanácsülésen döntött a gyergyószentmiklósi képviselőtestület, az inkubátorház mutatóinak és költségeinek elfogadásáról, hogy ezen a héten megpályázhassák a kiírást.

Mint ismert, Gyergyószentmiklós is társul Hargita Megye Tanácsához a vállalkozásokat segítő inkubátorház létesítésére.

A beruházás finanszírozását 50 százalékban támogatja a Regionális Operatív Program. A pályázati összeg önrészét 65 százalékban a megyei tanács, míg 35 százalékban a helyi önkormányzat biztosítja. A beruházás teljes értéke eléri a 8,8 millió lejt.

A tanácsülésen elhangzott, hogy a volt öntőde épületébe tervezett inkubátorház kezdetben a székelyudvarhelyi Hargita Business Center alegységeként fog működni.

2021.06.10. - Műfüves labdarúgópálya létesült Gyergyószentmiklóson

Jelentős beruházás valósult meg városunkban a Magyar Kormány támogatásával, a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia működtetője az FK Csíkszereda kezdeményezésére. Az elkészült közel 350 ezer euró értékű műfüves pályát a gyergyószentmiklósi Jövő FC-nek adták át, Tóth László főkonzul jelenlétében. A gyergyószentmiklósi labdarúgás idén ünnepli centenáriumát, ezért ennél nagyobb ajándékot nem is kaphatott volna a város – hangsúlyozta az ünnepségen Csergő Tibor András, polgármester. Hozzátette, hogy “meggyőződésem, hogy így fogunk növekedni és így lehet egy egészséges sportéletet fejleszteni Gyergyószentmiklóson. Ez a beruházás a jövőért van!”

A műfüves futballpálya 100 méter hosszú és 62 méter széles, 250 férőhelyes lelátóval és világítóberendezéssel rendelkezik.

2021.06.08. - Jó hírünk van!

Megtörtént az úgynevezett minőségi átadása/átvétele négy korszerű orvosi műszernek a Gyergyószentmiklósi Városi Kórházban. A csontsűrűség-mérőt, a mammográfot, a röntgent és a CT-berendezést ma helyezték teszt-üzembe a kórház felújított helyiségeiben.

A próba-működésre előkészített szerkezeteket a szakhatóság engedélyei és a személyzet felkészítése után fogják használatba adni. A többségében európai uniós finanszírozású eszközök értéke több mint 4,5 millió lej.

2021.06.03. - Gyergyószentmiklóson tartotta rendkívüli ülését Hargita Megye Tanácsa

Több Gyergyószentmiklóst, közvetve pedig a térséget is érintő határozattervezetet fogadtak el a június 3-ai megyei tanácsülésen.

A megyei költségvetés hat százalékos visszaosztásából a városban induló és zajló beruházásokhoz szükséges önrészek kiegészítésére használjuk fel a most megítélt támogatást.

1. Az év elején a kórház fejlesztésére érkezett kormánytámogatás 10 százalékos városi önrészhez járult hozzá a leosztásból a megyei önkormányzat. A több mint 6 millió lejes projekt önrészéhez most 400 ezer lejjel tudjuk kiegészíteni.

2. A Batthyány Ignác Technikai Kollégium bentlakásának felújtása uniós finanszírozású pályázatból valósul meg. Ez az első olyan projekt amely határidő előtt befejeződik és lezárul. Az ehhez szükséges önrészt is kiegészíti a megyei tanács támogatása. Ide 120 ezer lejt tudunk besorolni.

3. Hargita Megye Tanácsával partnerségben indítjuk el a teherforgalmi út megépítését. Ezt fogadta el határozatban a megyei önkormányzat. Ezen társulás értelmében a megyei tanács kétharmad részben, a városi önkormányzat pedig egyharmad részben fedezi a beruházást. Első lépésben a közel 900 méteres gyergyószárhegyi nemzeti úttól az Állomás utcáig építenénk meg az útszakaszt, tehermentesítve a Tűzoltók és Nicolae Bălcescu utcákat. A második lépésben, a további utak javítása és az egyirányusított teherforgalom kapcsán a lakókkal is konzultálni fogunk, a konszenzusra jutás érdekében. Amikor megszületnek a javaslatok, akkor készül el a tanulmány.

A tanácsülést követően társulási megállapodást kötöttünk Hargita Megye Tanácsával vállalkozói inkubátorház létesítésére. A társulás révén a két intézmény közösen pályázik beruházási forrásra a Regionális Operatív Programban. A pályázat becsült összértéke 6,7 millió lej, amelyből a vissza nem térítendő támogatás 3,2 millió lej. Ebből 100 ezer lej a megyei önkormányzat önrésze, 50 ezer lej pedig Gyergyószentmiklósé. Ezzel az elkészülő inkubátorházzal is szeretnénk a kreatív iparban, kézművességgel, a papír és fafeldolgozással tevékenykedőket támogatni.

2021.05.28. - Jó hír a szülőknek!

Felhívjuk az érdekeltek figyelmét arra, hogy érvénybe lépett az az 536/2021-es törvény, amely alapján szabályozzák az édesanyák gyereknevelési szabadságról való visszatérést ösztönző támogatást.
A rendelet szerint, ha az érintett szülő a gyereke 6 hónapos kora előtt visszamegy dolgozni, akkor 1500 lej ösztönzőt kap havonta a gyereke 2 éves koráig. Beteg gyermek esetén, ha a szülő a gyereke 1 éves kora előtt visszamegy dolgozni, akkor szintén 1500 lej ösztönzőt kap a gyereke 3 éves koráig.
Abban az esetben, ha az érintett szülő a gyermeke 6 hónapos kora után megy vissza dolgozni, vagy beteg gyerek esetén a gyereke 1 éves kora után, akkor a szülő 650 lejes ösztönző támogatást kap havonta.
Jó hír, hogy azok a szülők, akik vissza mentek dolgozni, de nem kaphattak ösztönzőt, most ők is igényelhetik a támogatást, ha a gyermekük nem töltötte be a 3 évet, illetve beteg gyermek esetén a 4 évet.
Gyergyószentmiklóson 124 család van, amely érintett a kérdésben.
További információért hívják a szociális igazgatóság munkatársait a 0266-364.494-es vagy a 0730-710.950-es telefonszámon.

2021.05.28. - Vadkárok megelőzése, illetve a kártérítés igénylésével kapcsolatos tudnivalók

Az elmúlt időszakban több vadkárt, illetve medvetámadást, vagy lakott területen lévő medve-jelenlétet is jegyeztek Hargita megyében. Gyergyószentmiklóshoz legközelebb, az elmúlt 48 órában, Maroshévízen és Tusnádfürdőn öt alkalommal riasztották a hatóságiakat arról, hogy medvét láttak. Minden ilyen esetben a 112-es egységes segélyívószámot kell tárcsázni és jelenteni az esetet. Visszajáró vad esetén a vadásztársaságokat vagy a városházát lehet értesíteni (írásban).
A medvekárok elkerülése érdekében Gyergyószentmiklós Municípium Önkormányzata felhívja az állattartó gazdák figyelmét, hogy az állatok őrzését igyekezzenek megoldani. Ajánlatos - főleg a legelőkön – a folyamatos emberi felügyelet, pásztorkutya-tartás, valamint villanypásztor szerelése. Ugyanakkor fontos, hogy napirenden legyenek az adatokkal a mezőgazdasági regiszterben (a gazdalajstromban), valamint az állatorvosi nyilvántartásban, máskülönben kártérítést nem lehet igényelni.
A károkat a városháza ügyfél-fogadóján kell bejelenteni típuskérés kitöltésével, a dokumentumot iktatva, az esetet követően legtöbb 24 órán belül (a hétvégék és az ünnepnapok kiesnek). Vadkárokkal kapcsolatos kérdésekkel Mezei-Dénes Szabolcs, a Mező- és erdőgazdálkodási szakosztály szakfelügyelőjét lehet keresni, a 0735-529.737-es telefonszámon.
Tavaly a 12 bejelentett esetek többségében háziállatokat: marhákat, juhokat pusztítottak el a medvék, de arra is volt példa, hogy méhkaptárok estek a vadállatok áldozatául. Az ilyen vadkárokat a környezetvédelmi minisztérium téríti meg (abban az esetben, ha védett állat okozza a kárt, vagyis medve, farkas, hiúz) az önkormányzatnál összeállított jegyzőkönyv alapján, az erdővidéki tapasztalatok szerint azonban a károk kifizetése és a kármegállapító jegyzőkönyvek elbírálása sokat késik. 2020-ban Gyergyószentmiklós tekintetében mindössze egy végzés, egy pozitív elbírálás történt. Elutasított iratcsomók nincsenek, de a kifizetésekről visszajelzéseket nem kap az önkormányzat.

2021.05.25. - Kiosztják a szociális értékjegyeket!

Havi 100 lej értékű szociális juttatást kapnak azok a hátrányos helyzetű gyergyószentmiklósi családok, amelyeknek óvodáskorú gyermekük rendszeresen jár óvodába vagy napközibe, és az egy főre eső havi jövedelmük nem haladja meg az 530 lejt.
A szociális értékjegyként ismert juttatást a 248/2015-ös törvény alapján polgármesteri rendelettel ítélték meg azoknak az igénylőknek, akik megfeleltek a kiírt feltételeknek.
A január, február, március és április hónapra érvényes, összesen 236 darab értékjegyeket május 26-án és 27-én, szerdán és csütörtökön 11 és 14 óra között osztják ki a jogosultak számára, a Szociális Igazgatóság, Kárpátok utca 7 szám alatti székhelyén.

2021.05.17. - Pályázati felhívás!

A tavaszi takarítás és a terek rendezése részeként pályázatot hirdet Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatala az Ifitékával közösen iskolások számára.

V-VIII. és IX-XII. osztályosok kreatív munkáit várjuk a körforgalmak és a virágágyások díszítésére, beültetésére, szépítésére. Arra kérjük a fiatalokat, hogy a mellékelt lajstromban megadott, itteni időjárást toleráló, de ugyanakkor tájba illő növények felhasználásával rajzolják, tervezzék, alkossák meg a két körforgalom és a Testvériség sugárúton lévő zöld övezetet (a két útsáv közötti részt, a Szent István tér körül), illetve a Petőfi Sándor szobor előtti virágágyást, a régi kórház előtt és a főtéri park nyugati oldalán lévő ágyásokat.

A munkák leadásának határideje május 28-a, péntek 12 óra. A nyertesek díjazását gyermeknapkor, június 1-jén tartjuk.

A pályázati munkák kivitelezéséhez szükséges anyag és bővebb leírás letölthető a mellékelt hivatkozásról, vagy átvehető az Ifitéka irodájában, és minden esetleges kérdésre is itt tudnak válaszolni.

2021.05.12. - Elkezdődött az általános mezőgazdasági összeírás

Május 10-e és július 31-e között országos szintű általános mezőgazdasági összeírásra kerül sor.

A terület beazonosítására szolgáló adatokat, a földeken megtermesztett növénykultúrákat, a mezőgazdasági gépparkot és a háziállatállományt listázzák, de arról is adatokat kérnek, hogy az adott gazdaságban hányan dolgoznak, milyen termékeket állítanak elő, és hogy megélhetési gazdálkodást folytatnak vagy csak saját felhasználásra termelnek.

A kérdezőbiztosok a megyei mezőgazdasági igazgatóság által láttamozott és a mezőgazdasági minisztérium által engedélyezett fényképes, sorozatszámmal és pecséttel ellátott igazolvánnyal rendelkeznek.

Az összegyűjtött adatokat bizalmasan kezelik és kizárólag statisztikai célokra használják majd fel, ezért kérjük a lakosokat, hogy fogadják bizalommal és legyenek  együttműködőek számlálóbiztosokkal!

2021.05.06. - FELHÍVÁS!

Tisztelettel értesítjük a gyergyószentmiklósi lakókat, hogy május 10-én, hétfőn nagyszabású utcaseprési, portalanítási akciót szervezünk. Ezért kérjük a lakókat, autótulajdonosokat, hogy az említett napon 12 és 17 óra között hagyják szabadon az útszéli parkolókat a Testvériség sugárúton és a Virág negyedben, vagyis a központi és a Szent István téri körforgalom közötti szakaszon. Kérjük, hogy a jelzett időpontban gépjárműveikkel máshol parkoljanak, hogy munkatársaink a megfelelő ütemben és hatékonysággal dolgozhassanak.

Együttműködésüket köszönjük!

2021.05.05. - Folytatódik a köztéri fák kivágása

Május 6-tól folytatódik a kérvényezett, és szakbizottság által jóváhagyott elöregedett, beteg, vagy közveszélyes köztéri fák kivágása. Előbb a Nicolae Bălcescu, és a Fejér Dávid utcákban, valamint a Virág negyedben lévő bélyegzett fákat fogják kivágni.

Fontos tudnivaló a lakók számára, hogy a munkálatok idejére lehetőség szerint szabadítsák fel a kivágandó fák környékét: a gépjárműveket máshol szükséges leparkolni, illetve a konkrét fakivágás idején fokozottan kell figyelni az autós és a gyalogos közlekedésre is a megjelölt helyszíneken.

A későbbiekben csemeték ültetésével pótolják a kivágott fákat.

2021.05.04. - Műszaki vizsgáztatásra lehet jelentkezni

Felhívjuk a traktorral vagy mezőgazdasági munkagéppel rendelkező gazdák figyelmét, hogy amennyiben szeretnék elvégeztetni a jármű műszaki ellenőrzését (RAR-oztatását) Gyergyószentmiklóson, jelezzék szándékukat hétfőtől, csütörtökig 8 és 16 óra, pénteken pedig 8 és 14 óra 30 perc között a polgármesteri hivatal titkárságán.

Telefonszám: 0266-364.650

Köszönjük!

2021.05.03. - Kezdődik az iskola

A négyhetes tavaszi vakációt követően május 5-én folytatódik az oktatás a tanintézményekben. A Hargita Megyei Prefektúra határozata értelmében (melyet a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság és a Tanfelügyelőség javaslatára dolgoztak ki) a gyergyószentmiklósi iskolákban és óvodákban az 1-es, vagyis a zöld forgatókönyv érvényesül. Ez azt jelenti, hogy mindegyik tanintézményben személyes jelenléttel zajlik az oktatás.

Gyergyószentmiklóson, a május 2-i adatok szerint, 0,8 ezrelékes a fertőzöttségi ráta. Kérünk mindenkit továbbra is, hogy tartsák be az előírásokat, vigyázzunk önmagunkra és egymásra!

2021.04.27. - Felhívása a Rózsa utcai lakók számára!

Értesítjük a Rózsa utca lakóit, hogy az Electrica, villamosenergia-szolgáltató cég munkatársai a napokban dolgozni fognak a helyszínen. Az oszlopokon lévő villanykábeleket lefektetik a föld alatti vezetékekbe, ugyan így bevezetik a háztartásokhoz is, a villanyórákat pedig a kapun kívül szerelik fel.

A munkálatok idején kérjük a lakók együttműködését, vagyis azt, hogy az Electrica munkatársait és a villanyvezetékek elhelyezésével megbízott cég szakembereit engedjék be az udvarokra.

Fontos megjegyeznünk, hogy az udvarokon a villanyvezeték lefektetéséhez az adott szakaszon fel fogják ásni a talajt, de a helyreállítást is megoldják, ugyanakkor szakaszos áramkiesésre is lehet számítani, az adott helyszíneken, az adott háztartásokban.

A munkálatok május 7-ig tartanak és önköltségen végzi a szolgáltató, vagyis ez a lakóknak nem kerül semmibe!