ttttt

2021.07.06. - Hétfőn elkezdődött a közvilágítás modernizálása Gyergyószentmiklóson

1161 oszlopon 1186 távvezérlésű lámpatestet cserélnek le az elkövetkező két és fél hónapban városszerte a kivitelező, a temesvári Elba cég munkatársai.

A modern rendszer megfelezi a közvilágítás eddigi költségeit, a lámpatestek fénye pedig az eddigiekhez képest megtöbbszöröződik.

A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség által finanszírozott projekt értéke 5,3 millió lej.

A jelenleg leszerződtetett munkálatok 2,5 millió lejbe kerülnek, így folytathatjuk a modernizálást a most kimaradó városrészeken, valamint a Gyilkostón.

Emellett jövőre a gyalogátjárók megvilágítását is tervezzük, napelemmel működő világító panelekkel.

2021.06.28. - Zajlik az aszfaltozási munkálat a Halász és a Dózsa György utcákban

A Halász utcában még múlt június 25-én kezdődött el az aszfaltozás, azaz az utolsó réteg leterítése. Egy sávon elkészült már a koptatóréteg, a másik sávon június 28-án dolgoztak.

Június 29-től a Dózsa György utcában is megkezdik a munkálatokat.

A kivitelező kéri a két utca lakóit és az ott elhaladókat, hogy ne parkoljanak a helyszínen, hogy az aszfaltozással haladhassanak.

2021.06.22. - Kibocsájtják az informatív telekkönyveket

Értesítjük az érintetteket, hogy befejeződött a külterületek ütemezett nyilvántartásba vétele Gyergyószentmiklós adminisztratív területén, a 112-es, a 138-as, a 139-es, a 140-es, a 141-es, a 142-es kataszteri szektorokban, vagyis a 110-es, a 114-es, a 112-es, a 113-as, a 116-os, illetve a 117-es dűlőkben. Július 2-tól, minden pénteken 9 és 13 óra között vehetőek át az informatív jellegű (aláírás és bélyegző nélküli) telekkönyv-kivonatok a polgármesteri hivatal Szabadság tér, 27 szám alatti székhelyén.

A dokumentumot a tulajdonos, a társtulajdonos, egy felhatalmazott személy, vagy a terület használója veheti át. Annak a személynek, aki átveszi az informatív telekkönyv-kivonatot, ismernie kell a tulajdonjogot igazoló akta számát, a terület elhelyezkedését, vagy a tulajdonba-helyezési jegyzőkönyv számát.

Az érintettek türelmét kérjük, mert 800 dokumentum kibocsátását kell a megadott program szerint megoldanunk!

2021.06.21. - Pályázati munkájuk kelt életre

A Fogarasy Mihály Általános Iskola VII. A osztályos tanulóinak részvételével készült el a régi kórház előtti virágágyás, a gyergyószentmiklósi zöldövezetek szépítése, rendezése részeként. A tavasz folyamán arra kértük a diákokat, hogy tetszésük szerint (a megadott növénylista alapján) tervezzék meg a városi körforgalmakat, virágágyásokat. Többen pályáztak a kiírásra, az egyik nyertes pályamunka ma került kivitelezésre, a gyerekek önkéntes részvételével, a szakcég munkatársainak irányításával, rendkívül jó hangulatban.

A tanulók és az osztályfőnökük vállalását köszönjük!

Kérésünkre a székelyudvarhelyi szakcég tartós, évelő, az itteni időjárást tűrő növényeket és virágokat ültetnek ezekben a napokban a köztereken, így nem kell majd szezonálisan mindig újraültetni az ágyásokat.

2021.06.18. - Új mobil lélegeztetőgépet kapott a városi kórház

Az újonnan alakult Gyergyói Rotary Club jóvoltából korszerű mobil lelegeztetőgépet adtak át ma a Gyergyószentmiklósi Munícipiumi Kórháznak.

Az eseményen jelen voltak a szervezet tagjai, az egészségügyi intézmény egykori és jelenlegi vezetői, valamint orvosai.

A 15 ezer euró értékű orvosi készülék a sürgősségi esetek ellátására, illetve a betegek szállítás-közbeni lélegeztetésére szolgál.

A klub adományát köszönjük és nagyra értékeljük!

2021.06.16. - Tanévkezdésre teljesen elkészülhet az épület

Sokakat érint és többen érdeklődnek, hogy mikorra készül el az évek óta elkezdett gyergyószentmiklósi Csodavilág Napköziotthon felújítása. Ma már elmondható, hogy 99 százalékban a kivitelezés megtörtént, de nincs még átadható/átvehető fázisban az intézmény. A ceruzás óvodaként ismert épületben a legfontosabb tényező, a tűzvédelmi rendszer beüzemeltetése még hátra van. Angi Zoltán, városmenedzser a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy felelőtlenség és nem is engedhetjük meg, hogy 150 gyermeket olyan épületbe járassunk, ahol nincs működőképes tűzvédelmi rendszer.

Ugyanakkor a napközit ezelőtt két évvel átalakították, viszont a terveket nem aktualizálták ezért az engedélyezéseket nem kapta meg az intézmény. Most az átalakításnak megfelelően a tervek aktualizálása és azok engedélyeztetése van folyamatban.

A következő tanévre várhatóan 100 százalékra elkészül a tanintézmény.

2021.06.15. - Még dolgoznak a múzeumnál

Megfelelő ütemben haladnak a felújítási munkálatok a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumnál, de még számos elvégzetlen feladat vár a kivitelzőre.

Helyszíni terepszemlén járt Csergő Tibor András, polgármester, ahol épp az épület belső, mesterséges megvilágításán dolgoztak. Az intelligens lámpák a modern technológiájú rendszeren keresztül távirányítással is működhetnek majd, és amennyiben sikerül a kivitelezőnek teljesítenie a feladatot, akkor speciális szögmegvilágítása lehet a múzeumi kiállításoknak.

A munkálatok befejezésének tervezett határideje 2021 július 13-a. A beruházás teljes értéke több mint 3,3 millió lej.

2021.06.14. - Ezen a héten adják le a pályázatot 

Azonnali tanácsülésen döntött a gyergyószentmiklósi képviselőtestület, az inkubátorház mutatóinak és költségeinek elfogadásáról, hogy ezen a héten megpályázhassák a kiírást.

Mint ismert, Gyergyószentmiklós is társul Hargita Megye Tanácsához a vállalkozásokat segítő inkubátorház létesítésére.

A beruházás finanszírozását 50 százalékban támogatja a Regionális Operatív Program. A pályázati összeg önrészét 65 százalékban a megyei tanács, míg 35 százalékban a helyi önkormányzat biztosítja. A beruházás teljes értéke eléri a 8,8 millió lejt.

A tanácsülésen elhangzott, hogy a volt öntőde épületébe tervezett inkubátorház kezdetben a székelyudvarhelyi Hargita Business Center alegységeként fog működni.

2021.06.10. - Műfüves labdarúgópálya létesült Gyergyószentmiklóson

Jelentős beruházás valósult meg városunkban a Magyar Kormány támogatásával, a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia működtetője az FK Csíkszereda kezdeményezésére. Az elkészült közel 350 ezer euró értékű műfüves pályát a gyergyószentmiklósi Jövő FC-nek adták át, Tóth László főkonzul jelenlétében. A gyergyószentmiklósi labdarúgás idén ünnepli centenáriumát, ezért ennél nagyobb ajándékot nem is kaphatott volna a város – hangsúlyozta az ünnepségen Csergő Tibor András, polgármester. Hozzátette, hogy “meggyőződésem, hogy így fogunk növekedni és így lehet egy egészséges sportéletet fejleszteni Gyergyószentmiklóson. Ez a beruházás a jövőért van!”

A műfüves futballpálya 100 méter hosszú és 62 méter széles, 250 férőhelyes lelátóval és világítóberendezéssel rendelkezik.

2021.06.08. - Jó hírünk van!

Megtörtént az úgynevezett minőségi átadása/átvétele négy korszerű orvosi műszernek a Gyergyószentmiklósi Városi Kórházban. A csontsűrűség-mérőt, a mammográfot, a röntgent és a CT-berendezést ma helyezték teszt-üzembe a kórház felújított helyiségeiben.

A próba-működésre előkészített szerkezeteket a szakhatóság engedélyei és a személyzet felkészítése után fogják használatba adni. A többségében európai uniós finanszírozású eszközök értéke több mint 4,5 millió lej.

2021.06.03. - Gyergyószentmiklóson tartotta rendkívüli ülését Hargita Megye Tanácsa

Több Gyergyószentmiklóst, közvetve pedig a térséget is érintő határozattervezetet fogadtak el a június 3-ai megyei tanácsülésen.

A megyei költségvetés hat százalékos visszaosztásából a városban induló és zajló beruházásokhoz szükséges önrészek kiegészítésére használjuk fel a most megítélt támogatást.

1. Az év elején a kórház fejlesztésére érkezett kormánytámogatás 10 százalékos városi önrészhez járult hozzá a leosztásból a megyei önkormányzat. A több mint 6 millió lejes projekt önrészéhez most 400 ezer lejjel tudjuk kiegészíteni.

2. A Batthyány Ignác Technikai Kollégium bentlakásának felújtása uniós finanszírozású pályázatból valósul meg. Ez az első olyan projekt amely határidő előtt befejeződik és lezárul. Az ehhez szükséges önrészt is kiegészíti a megyei tanács támogatása. Ide 120 ezer lejt tudunk besorolni.

3. Hargita Megye Tanácsával partnerségben indítjuk el a teherforgalmi út megépítését. Ezt fogadta el határozatban a megyei önkormányzat. Ezen társulás értelmében a megyei tanács kétharmad részben, a városi önkormányzat pedig egyharmad részben fedezi a beruházást. Első lépésben a közel 900 méteres gyergyószárhegyi nemzeti úttól az Állomás utcáig építenénk meg az útszakaszt, tehermentesítve a Tűzoltók és Nicolae Bălcescu utcákat. A második lépésben, a további utak javítása és az egyirányusított teherforgalom kapcsán a lakókkal is konzultálni fogunk, a konszenzusra jutás érdekében. Amikor megszületnek a javaslatok, akkor készül el a tanulmány.

A tanácsülést követően társulási megállapodást kötöttünk Hargita Megye Tanácsával vállalkozói inkubátorház létesítésére. A társulás révén a két intézmény közösen pályázik beruházási forrásra a Regionális Operatív Programban. A pályázat becsült összértéke 6,7 millió lej, amelyből a vissza nem térítendő támogatás 3,2 millió lej. Ebből 100 ezer lej a megyei önkormányzat önrésze, 50 ezer lej pedig Gyergyószentmiklósé. Ezzel az elkészülő inkubátorházzal is szeretnénk a kreatív iparban, kézművességgel, a papír és fafeldolgozással tevékenykedőket támogatni.

2021.05.28. - Jó hír a szülőknek!

Felhívjuk az érdekeltek figyelmét arra, hogy érvénybe lépett az az 536/2021-es törvény, amely alapján szabályozzák az édesanyák gyereknevelési szabadságról való visszatérést ösztönző támogatást.
A rendelet szerint, ha az érintett szülő a gyereke 6 hónapos kora előtt visszamegy dolgozni, akkor 1500 lej ösztönzőt kap havonta a gyereke 2 éves koráig. Beteg gyermek esetén, ha a szülő a gyereke 1 éves kora előtt visszamegy dolgozni, akkor szintén 1500 lej ösztönzőt kap a gyereke 3 éves koráig.
Abban az esetben, ha az érintett szülő a gyermeke 6 hónapos kora után megy vissza dolgozni, vagy beteg gyerek esetén a gyereke 1 éves kora után, akkor a szülő 650 lejes ösztönző támogatást kap havonta.
Jó hír, hogy azok a szülők, akik vissza mentek dolgozni, de nem kaphattak ösztönzőt, most ők is igényelhetik a támogatást, ha a gyermekük nem töltötte be a 3 évet, illetve beteg gyermek esetén a 4 évet.
Gyergyószentmiklóson 124 család van, amely érintett a kérdésben.
További információért hívják a szociális igazgatóság munkatársait a 0266-364.494-es vagy a 0730-710.950-es telefonszámon.

2021.05.28. - Vadkárok megelőzése, illetve a kártérítés igénylésével kapcsolatos tudnivalók

Az elmúlt időszakban több vadkárt, illetve medvetámadást, vagy lakott területen lévő medve-jelenlétet is jegyeztek Hargita megyében. Gyergyószentmiklóshoz legközelebb, az elmúlt 48 órában, Maroshévízen és Tusnádfürdőn öt alkalommal riasztották a hatóságiakat arról, hogy medvét láttak. Minden ilyen esetben a 112-es egységes segélyívószámot kell tárcsázni és jelenteni az esetet. Visszajáró vad esetén a vadásztársaságokat vagy a városházát lehet értesíteni (írásban).
A medvekárok elkerülése érdekében Gyergyószentmiklós Municípium Önkormányzata felhívja az állattartó gazdák figyelmét, hogy az állatok őrzését igyekezzenek megoldani. Ajánlatos - főleg a legelőkön – a folyamatos emberi felügyelet, pásztorkutya-tartás, valamint villanypásztor szerelése. Ugyanakkor fontos, hogy napirenden legyenek az adatokkal a mezőgazdasági regiszterben (a gazdalajstromban), valamint az állatorvosi nyilvántartásban, máskülönben kártérítést nem lehet igényelni.
A károkat a városháza ügyfél-fogadóján kell bejelenteni típuskérés kitöltésével, a dokumentumot iktatva, az esetet követően legtöbb 24 órán belül (a hétvégék és az ünnepnapok kiesnek). Vadkárokkal kapcsolatos kérdésekkel Mezei-Dénes Szabolcs, a Mező- és erdőgazdálkodási szakosztály szakfelügyelőjét lehet keresni, a 0735-529.737-es telefonszámon.
Tavaly a 12 bejelentett esetek többségében háziállatokat: marhákat, juhokat pusztítottak el a medvék, de arra is volt példa, hogy méhkaptárok estek a vadállatok áldozatául. Az ilyen vadkárokat a környezetvédelmi minisztérium téríti meg (abban az esetben, ha védett állat okozza a kárt, vagyis medve, farkas, hiúz) az önkormányzatnál összeállított jegyzőkönyv alapján, az erdővidéki tapasztalatok szerint azonban a károk kifizetése és a kármegállapító jegyzőkönyvek elbírálása sokat késik. 2020-ban Gyergyószentmiklós tekintetében mindössze egy végzés, egy pozitív elbírálás történt. Elutasított iratcsomók nincsenek, de a kifizetésekről visszajelzéseket nem kap az önkormányzat.

2021.05.25. - Kiosztják a szociális értékjegyeket!

Havi 100 lej értékű szociális juttatást kapnak azok a hátrányos helyzetű gyergyószentmiklósi családok, amelyeknek óvodáskorú gyermekük rendszeresen jár óvodába vagy napközibe, és az egy főre eső havi jövedelmük nem haladja meg az 530 lejt.
A szociális értékjegyként ismert juttatást a 248/2015-ös törvény alapján polgármesteri rendelettel ítélték meg azoknak az igénylőknek, akik megfeleltek a kiírt feltételeknek.
A január, február, március és április hónapra érvényes, összesen 236 darab értékjegyeket május 26-án és 27-én, szerdán és csütörtökön 11 és 14 óra között osztják ki a jogosultak számára, a Szociális Igazgatóság, Kárpátok utca 7 szám alatti székhelyén.

2021.05.17. - Pályázati felhívás!

A tavaszi takarítás és a terek rendezése részeként pályázatot hirdet Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatala az Ifitékával közösen iskolások számára.

V-VIII. és IX-XII. osztályosok kreatív munkáit várjuk a körforgalmak és a virágágyások díszítésére, beültetésére, szépítésére. Arra kérjük a fiatalokat, hogy a mellékelt lajstromban megadott, itteni időjárást toleráló, de ugyanakkor tájba illő növények felhasználásával rajzolják, tervezzék, alkossák meg a két körforgalom és a Testvériség sugárúton lévő zöld övezetet (a két útsáv közötti részt, a Szent István tér körül), illetve a Petőfi Sándor szobor előtti virágágyást, a régi kórház előtt és a főtéri park nyugati oldalán lévő ágyásokat.

A munkák leadásának határideje május 28-a, péntek 12 óra. A nyertesek díjazását gyermeknapkor, június 1-jén tartjuk.

A pályázati munkák kivitelezéséhez szükséges anyag és bővebb leírás letölthető a mellékelt hivatkozásról, vagy átvehető az Ifitéka irodájában, és minden esetleges kérdésre is itt tudnak válaszolni.

2021.05.12. - Elkezdődött az általános mezőgazdasági összeírás

Május 10-e és július 31-e között országos szintű általános mezőgazdasági összeírásra kerül sor.

A terület beazonosítására szolgáló adatokat, a földeken megtermesztett növénykultúrákat, a mezőgazdasági gépparkot és a háziállatállományt listázzák, de arról is adatokat kérnek, hogy az adott gazdaságban hányan dolgoznak, milyen termékeket állítanak elő, és hogy megélhetési gazdálkodást folytatnak vagy csak saját felhasználásra termelnek.

A kérdezőbiztosok a megyei mezőgazdasági igazgatóság által láttamozott és a mezőgazdasági minisztérium által engedélyezett fényképes, sorozatszámmal és pecséttel ellátott igazolvánnyal rendelkeznek.

Az összegyűjtött adatokat bizalmasan kezelik és kizárólag statisztikai célokra használják majd fel, ezért kérjük a lakosokat, hogy fogadják bizalommal és legyenek  együttműködőek számlálóbiztosokkal!

2021.05.06. - FELHÍVÁS!

Tisztelettel értesítjük a gyergyószentmiklósi lakókat, hogy május 10-én, hétfőn nagyszabású utcaseprési, portalanítási akciót szervezünk. Ezért kérjük a lakókat, autótulajdonosokat, hogy az említett napon 12 és 17 óra között hagyják szabadon az útszéli parkolókat a Testvériség sugárúton és a Virág negyedben, vagyis a központi és a Szent István téri körforgalom közötti szakaszon. Kérjük, hogy a jelzett időpontban gépjárműveikkel máshol parkoljanak, hogy munkatársaink a megfelelő ütemben és hatékonysággal dolgozhassanak.

Együttműködésüket köszönjük!

2021.05.05. - Folytatódik a köztéri fák kivágása

Május 6-tól folytatódik a kérvényezett, és szakbizottság által jóváhagyott elöregedett, beteg, vagy közveszélyes köztéri fák kivágása. Előbb a Nicolae Bălcescu, és a Fejér Dávid utcákban, valamint a Virág negyedben lévő bélyegzett fákat fogják kivágni.

Fontos tudnivaló a lakók számára, hogy a munkálatok idejére lehetőség szerint szabadítsák fel a kivágandó fák környékét: a gépjárműveket máshol szükséges leparkolni, illetve a konkrét fakivágás idején fokozottan kell figyelni az autós és a gyalogos közlekedésre is a megjelölt helyszíneken.

A későbbiekben csemeték ültetésével pótolják a kivágott fákat.

2021.05.04. - Műszaki vizsgáztatásra lehet jelentkezni

Felhívjuk a traktorral vagy mezőgazdasági munkagéppel rendelkező gazdák figyelmét, hogy amennyiben szeretnék elvégeztetni a jármű műszaki ellenőrzését (RAR-oztatását) Gyergyószentmiklóson, jelezzék szándékukat hétfőtől, csütörtökig 8 és 16 óra, pénteken pedig 8 és 14 óra 30 perc között a polgármesteri hivatal titkárságán.

Telefonszám: 0266-364.650

Köszönjük!

2021.05.03. - Kezdődik az iskola

A négyhetes tavaszi vakációt követően május 5-én folytatódik az oktatás a tanintézményekben. A Hargita Megyei Prefektúra határozata értelmében (melyet a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság és a Tanfelügyelőség javaslatára dolgoztak ki) a gyergyószentmiklósi iskolákban és óvodákban az 1-es, vagyis a zöld forgatókönyv érvényesül. Ez azt jelenti, hogy mindegyik tanintézményben személyes jelenléttel zajlik az oktatás.

Gyergyószentmiklóson, a május 2-i adatok szerint, 0,8 ezrelékes a fertőzöttségi ráta. Kérünk mindenkit továbbra is, hogy tartsák be az előírásokat, vigyázzunk önmagunkra és egymásra!

2021.04.27. - Felhívása a Rózsa utcai lakók számára!

Értesítjük a Rózsa utca lakóit, hogy az Electrica, villamosenergia-szolgáltató cég munkatársai a napokban dolgozni fognak a helyszínen. Az oszlopokon lévő villanykábeleket lefektetik a föld alatti vezetékekbe, ugyan így bevezetik a háztartásokhoz is, a villanyórákat pedig a kapun kívül szerelik fel.

A munkálatok idején kérjük a lakók együttműködését, vagyis azt, hogy az Electrica munkatársait és a villanyvezetékek elhelyezésével megbízott cég szakembereit engedjék be az udvarokra.

Fontos megjegyeznünk, hogy az udvarokon a villanyvezeték lefektetéséhez az adott szakaszon fel fogják ásni a talajt, de a helyreállítást is megoldják, ugyanakkor szakaszos áramkiesésre is lehet számítani, az adott helyszíneken, az adott háztartásokban.

A munkálatok május 7-ig tartanak és önköltségen végzi a szolgáltató, vagyis ez a lakóknak nem kerül semmibe!